T-MOBILE INMUSIC FESTIVAL

I Massive Attack dolazi na Jarun

26.02.2010 u 08:56

Bionic
Reading

Pionir trip hopa Massive Attack novo je veliko ime koje će gostovati na glavnoj pozornici T-Mobile INmusic festivala koji se održava 22. i 23. lipnja ove godine na zagrebačkom Jarunu

Massive Attack je, podsjećamo, već dva puta svirao u Zagrebu – prvi puta 2003. na Šalati, a drugi puta u studenome prošle godine u Domu sportova, kada je koncert bio rasprodan nekoliko dana unaprijed. Treći puta dolaze nam nakon friško objavljenog petog albuma 'Heligoland', na kojemu im gostuju imena poput Damona Albarna (Gorillaz, The Good The Bad and the Queen), Hope Sandoval, Martinea Topley-Bird ili Tundea Adepimbea (TV on the Radio).

Za one koje ne znaju, Massive Attack se smatra pionirom trip hopa, zvuka lansiranog u Bristolu početkom devedesetih godina prošlog stoljeća koji su svijetom proslavili i izvođači poput Portisheada, Trickya, Leftfield i sličnih. No njihova povijest seže i ranije – osamdesetih su djelovali kao sound-system/DJ kolektiv Wild Bunch, da bi 1987. Andrew Volwes (Mushroom), Grant Marshall (Daddy G) i 3D (Robert del Naja) počeli djelovati pod imenom koje ubrzo postaje sinonim za trip hop.

Godine 1991. izdaju album prvijenac 'Blue Lines', na kojemu gostuju Sarah Nelson, Horace Andy i Tricky, a slične suradnje s raznim glazbenicima nastavljaju se i na njihovim sljedećim izdanjima. Uslijedili su sve uspješniji od uspješnijih 'Protection' (1994), 'Mezzanine' (1998) i '100th Window' (2003), Volwes 1999. napušta bend, a Massive Attack nastavlja djelovati kao dvojac.

Brojne singlove Massive Attacka poput 'Teardrops', 'Inertia Creeps', 'Unfinished Sympathy', 'Safe from Harm', 'Angel' ili 'Karmacoma' čuli ste i vidjeli bezbroj puta na radiju, u reklamama i na televiziji. Ne treba ni sumnjati da će Massive Attack i u lipnju privući brojne posjetitelje na T-Mobile INmusic festival, na kojemu su nastup do sada već potvrdili !!!, Rise Against, Flogging Molly i LCD Soundsystem