TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

HRT opet priznao da nije u stanju biti javna televizija

06.11.2015 u 17:49

Bionic
Reading

Je li HRT-ovo otkazivanje predizbornog sučeljavanja - u redu? Ne, NIJE. DIP-ovo upozorenje nije nikakav atak na 'uredničku neovisnost' nego upućivanje na uredničku POGREŠKU, a otkazivanje predizbornog sučeljavanja na HRT-u nije nikakav beskompromisni urednički potez u kojem se odbijaju 'neprihvaljivi pritisci', nego još jedno hrtovsko priznanje da nisu u stanju biti javna televizija

Činilo se kao da nas u kampanji koja predstoji izborima u nedjelju više ništa ne može iznenaditi. Većina je stranaka - pogotovo one najveće - shvatila da je raspoloženje glasača izrazito negativno pa su svoje poruke prilagodili tome, oglašavajući se u rasponu od nenadahnutih obećanja, preko ako-ne-glasate-za-nas-vidjet-ćete-svoga-vraga pa sve do ovi-drugi-su-udbaši-i-jugoslaveni, kao da je i njima jasno da svojim istupima neće nešto osobito promijeniti u glasačkom nagnuću. Neki su mediji pritom prilično ljigavo išli na ruku jednima, drugima ili trećima, no i to se nekako odvijalo, kao što bi Amerikanci rekli, s pola guzice ili, kako bi naš narod rekao, preko one stvari, s vrhuncem u debilanama kao što je bilo prikazivanje obiteljske idile pojedinih kandidata.

Ipak, unatoč takvoj klimi, jučerašnja vijest da HRT otkazuje predizborno sučeljavanje kandidata u svojem programu sve nas je nemalo zaprepastila, a objašnjenje, u kojem prisavski hrt tvrdi da Državno izborno povjerenstvo zadire u njihovu uredničku neovisnost zato što ih je upozorilo da baš i nemaju zakonsko pravo birati koje će stranke zastupiti u sučeljavanju, a koje ne - izazvalo je i više od zaprepaštenja. Izazvalo je pitanje: 'Dobro, jeste li vi normalni?'

Naime, svaka čast uredničkoj neovisnosti, ali valjda jedino na HRT-u postoji stupanj arogancije zbog kojeg se u tu famoznu neovisnost trpa i POGREŠNA PROCJENA, što je  njihova odluka o tome da iz sučeljavanja izostave neke stranke bez ikakve sumnje bila. I samo na HRT-u ti neovisni urednici misle da su megaface odlučnosti i integriteta kada nakon upozoravanja na takvu pogrešnu procjenu NE isprave pogrešku nego k'o nadurena klinčadija poberu svoje igračke i otkažu rođendansku proslavu u igraonici. Kao, neće njima nitko određivat! Ne moraju oni NIŠTA!

E, pa moraju. Ostavimo čak po strani činjenicu da je DIP-ovo upozorenje bilo poprilično nježno, kao uostalom i reakcije stranaka koje su izostavljene iz debate (a što je sve posljedica one gore spomenute klime iz domene s-pola-guzice) i prisjetimo se samo toga da je HRT - javna televizija. Televizija koja se fura na BBC-jevski slogan da joj je dužnost informirati, obrazovati i zabaviti javnost iz čijeg se džepa financira, a koja, osim tog furanja zapravo ima i tu zakonsku obvezu. Odustajanjem od izbornog sučeljavanja zato što DIP nije stao na njihovu stranu odlučili su gledateljstvu uskratiti informaciju o tome kako se u međusobnoj raspravi drže predstavnici stranaka koje će se kandidirati na izborima. Učinili su to već i izostavljanjem nekih stranaka, ali ovo otkazivanje je vrh takvog neodgovornog ponašanja. Ili dno, kako god želite.


Naravno, sad će se javiti - i u nekim su se krugovima već javili raspravljači s protuargumentima. Kao, kamo bi došli da predstavljaju baš svaku listu, to bi bilo dosadno, konfuzno, nitko živ ne bi mogao pratiti. Zatim, ako mogu NovaTV, RTL, Bujanec, Radio Donja Pripužjakovina i glasilo studenata mambo-džambistike, zašto ne bi mogao i HRT. Trajnaninanena. Pritom se prigodno zaboravlja da HRT nije ni NovaTV ni RTL ni Bujanec ni glasilo omanje interesne skupine, nego - ponavljam - javni medij namijenjen SVIMA koji plaćaju TV pristojbu, a TV pristojbu (zapravo RTV pristojbu) moraju plaćati svi koji imaju radio ili TV prijamnike u kući. Jedino diskrecijsko pravo koje oni imaju glede predizbornog programa ono je u kojem moraju smisliti način kako da predstavljanje svih kandidata ne bude ni konfuzno ni dosadno, a da pritom nikoga ne izostave. Kako bi to trebali učiniti? Ne znam. Nisam ni televizijski urednik ni producent ni novinar, ali zato im svakoga mjeseca plaćam da to budu oni. I rješavanje tog problema otkazivanjem debate potpuno mi je neprihvatljivo.

Pritom moram napomenuti da ne smatram da je u redu niti kada drugi mediji, oni koji se ne financiraju iz džepa pretplatnika, svojom 'uredničkom neovisnošću' manipuliraju raspoloženjem birača. Ne mislim da je u redu kada to čine ni NovaTV ni RTL ni Bujanec, čak ni lokalno glasilo ljubitelja ptica iz Vukozabiti. Kada to čine, loši su i pristrani novinari, što ne bi smio biti uzor nikome, a ponajmanje opravdanje javnoj televiziji. Nije na javnoj televiziji da se s takvima natječe u tome tko će kulerskije urediti predizborni studio i infografike te prirediti zabavniji predizborni cirkus niti da se opravdava s forama: 'Ali, i Mislav i Zoran se tako igraju, zašto ne smijemo mi?' Njihovo je da brinu o svojoj dužnosti, da što potpunije i bolje informiraju javnost. Ako pritom primijete da netko drugi krši zakone o zastupanju političkih opcija u medijima tijekom predizborne kampanje, neka o tome izvijeste, a ne ovako.

Ali ne. Bolje je naduriti se i sve otkazati. Pozvati se na 'uredničku neovisnost', potajno računati na to da je gledateljima ionako pun kufer, da ni stranke nisu baš na vrhuncu entuzijazma i da je zapravo cijela nacija pomalo katatonična pa nitko neće plakati za tim predizbornim sučeljavanjem. I neće. No osim što HRT ne smije imati takav stav kakva god bila predizborna klima, zbog njihove se ajte-lijepo-svi-kvragu-onda-nećemo-ništa reakcije postavlja jedno pitanje. Nedavno su, pravdajući se lošom gledanošću, ukinuli obrazovni program za djecu i mladež. Sada ukidaju predizborno sučeljavanje. Što će ostati od onog javnotelevizijskog informirati, obrazovati i zabaviti? Ja jako volim 'The Voice' i 'Maestro', ali bojim se da to nije dovoljno.