FESTIVAL FILMOVA O LJUDSKIM PRAVIMA

HRFF seli u Rijeku

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.12.2012 13:09
  • Objavljeno 10.12.2012 u 13:09
Pankerski sindrom

Pankerski sindrom

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Festival filmova o ljudskim pravima, deseti po redu, u Rijeku donosi 18 novih filmova koji se, svaki na svoj način, bave određenim segmentom ljudskih prava

Festival se održava u Art-kinu Croatia od 12. do 16. prosinca u terminima 17, 19 i 21 sat, a ulaz je slobodan na program u cijelosti.

Povodom hrvatskog predsjedavanja inicijativom Dekada Roma, program Romi: na rubu u srcu Europe donosi film 'Naša škola' redateljice Mone Nicoare. Ovaj dokumentarac prati priče troje romske djece iz malog mjesta u Transilvaniji koji sudjeluju u projektu desegregacije škola, boreći se protiv nejednakosti, tradicije i fanatizma s humorom i optimizmom. No, početni optimizam kod djece brzo splasne jer se suočavaju s problemima pri praćenju nastave i gradiva u novoj rumunjskoj školi.

U glavnom igranom programu HRFF-a, među brojnim ostalim naslovima, bit će prikazan film 'Pokoravanje'. Riječ je o drugom dugometražnom filmu američkog redatelja Craiga Zobela poznatom po uspješnom prvijencu 'Great World of Sound'. Na što smo sve spremni kad nas pozove policija? Film strave prema istinitim događajima. Radnja je smještena u restoran brze hrane u kojem menadžerica Sandra prima telefonski poziv od osobe koja se predstavlja kao policajac i optužuje jednu zaposlenicu za krađu. Slijepo prateći telefonske upute osobe koja predstavlja službeni autoritet, Sandra pokreće vlastitu istragu u kojoj vrlo brzo prelazi granice morala. Film je baziran na sličnom incidentu u restoranu McDonald’s 2004. godine koji je potom nastavljen nizom od 70-ak sličnih prijevara diljem SAD-a.

Sadašnjost prati zamarajući radni dan, između Badnjaka i Nove godine, u malom krematoriju koji radi 24 sata, sedam dana u tjednu. Ovo malo poduzeće garantira da će sve potrebno vezano uz pokojnika učiniti unutar tri dana za sve koji to žele kako bi se čim prije vratili svojem svakodnevnom životu. U slikama, bez riječi, pratimo što se događa s nama nakon što umremo.

Pogled u život filozofkinje i teoretičarke politike koja je izvještavala za The New Yorker o suđenjima za ratne zločine nacista Adolfa Eichmanna. Politika i filozofija, banalno i manje banalno zlo, granice ljubavi i prijateljstva, pravo i moral(nost)… A prije svega i gotovo u svakom kadru – strast. Riječ je o novom filmu Margarethe von Trotta – 'Hannah Arendt'.

Pankerski sindrom' prati četvoricu profesionalnih glazbenika i njihov put od anonimnosti do popularnosti, ali i svađe, zaljubljivanje i emotivnost. Protagonisti se smiju, plaču, piju i bore oko mjesta u autobusu, no svaki se put pomire. Pjesme koje stvaraju bave se društvenom problematikom, ali i njihovom neobičnom svakodnevicom... 'Pankerski sindrom' je priča o srži punka i pobuni protiv mainstream kulture.

Foršpan filma 'Pankerski sindrom'

Čileanska drama Pabla Larraína, Ne, prati izbor između prošlosti (vojna hunta) i budućnosti (diktatura reklamnog spektakla). Hoće li general Augusto Pinochet ostati na vlasti ovisi i o Renéu (Gael Garcia Bernal) koji radi u oglašavanju za ‘Ne’ kampanju.

Nakon maja, novi film Oliviera Assayasa, prati odrastanje i buđenje savjesti 18-godišnjeg Gillesa koji je mladi redatelj i slikar, ali i politički aktivist tijekom svibnja slavne 1968. godine

Više o ostalim naslovima možete pronaći na art-kino.org ili na humanrightsfestival.org

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!