LIJEPA TRUDNICA

Helena Minić nam otkrila kako podnosi finiš trudnoće

27.07.2015 u 18:14

Bionic
Reading

Glumica Helena Minić Matanić blistala je na dodjeli nagrada 62. Pulskog filmskog festivala. Za tportal je otkrila kako provodi zadnjih mjesec dana trudnoće

Glumica Helena Minić Matanić prelijepa je trudnica. Ta tridesetšestogodišnja Puljanka široka osmijeha uskoro će postati mama i ne krije koliko je uzbuđena. Na 62. dodjeli nagrada Pulskog filmskog festivala odjenula je kombinezon male veličine jer se u trudnoći uopće nije udebljala. Tijekom trudnoće, priznaje, nije bila zahtjevna.

'Prvo sam dosta dugo povraćala, skoro do sedmog mjeseca trudnoće. Onda sam dobila gestacijski šećer pa sam završila na rigoroznoj dijeti. Nekada mi je čak i voda bila bljutava pa sam sama odrezala ideju o onome što ću unositi u svoje tijelo. Primjerice, slatko uopće nisam okusila već dva i pol mjeseca. Tek sada sam osvijestila što jedemo i pijemo. Kaže se da postoje četiri bijele smrti - šećer, sol, brašno i mast - tako da baš pazim što jedem. U većini slučajeva se taj gastacijski šećer povuče. To je vrlo učestala pojava, svaka druga trudnica se bori s time', ispričala je.

Trenutačno se odlično osjeća.
'Ne idem na plažu, izbjegavam vrućine. Zapravo sam bila cijelo vrijeme u Zagrebu pa kad je bilo najtoplije, bila bih kući pod klimom, lijepo se hladila, čitala, gledala televiziju, uživala i nekada, budući da se zbog tog šećera moram što više kretati, sjela bih u taksi i otišla do nekog šoping-centra kad nema gužve i hodala sat vremena', otkrila je. Još kratko vrijeme bit će u Istri, a onda će u Zagreb gdje planira roditi.

U posljednje je vrijeme, kaže, proučavala psihoterapiju, meditaciju, reiki sa željom da se upozna i umiri što joj je pomoglo kod trudnoće.

'Budući da živimo u turbulentnim vremenima, svatko od nas pokušava doći do mira u sebi i izbaciti stres. Meditirala sam, pogotovo prvi dio trudnoće. Onda su mi se hormoni nekako sami od sebi posložli, dogodio mi se neki mir. Njega koristim kao vrstu svoje meditacije', ispričala je. Tijekom trudnoće uopće nije čitala knjige o trudnoći.
 
'Samu sebe sam iznenadila, jer sam inače štreberica, perfekcionistica i volim biti educirana na svim razinama, ali ovaj put sam odlučila da neću ništa čačkati ni istraživati. Nisam ama baš ništa čitala, nisam se informirala. Razmišljam o tome kako su žene nekad rađale pa ću tako i ja. Zapravo sam se prepustila nekom svom instinktu i zato sam maknula sve. Ako me baš nešto zanimalo, kad sam bila u nekoj nedoumici, onda sam bila u kontaktu sa svojom doktoricom. Svaka trudnica može reći svoje iskustvo, jer je svaka trudnoća individualna pa ne mogu nikome ništa savjetovati, a tako ni nitko meni', kaže. Ona i suprug Dalibor Matanić trudit će se svojoj djevojčici pružiti ljubav i slobodu.

'Nećemo joj nametati neke naše stavove, jer većina ljudi odgaja djecu po sebi, kako oni misle da bi trebalo zaboravljajući da je dijete zasebno biće sa svojim karakterom koje se mora samo razviti i steći svoje stavove, razmišljanja, a mi smo tu da ih usmjeravamo i kupamo ljubavlju', rekla je.


Helena je sa suprugom Daliborom Matanićem blistala na dodjeli nagrada 62. Pulskog filmskog festivala