'MALA SIMFONIJA'

Hana Huljić o prvom koncertu i turneji s Maksimom Mrvicom

08.11.2016 u 07:04

Bionic
Reading

Ovih dana vlada veliko uzbuđenje u domu obitelji Huljić. Orkestar HNK-a u Splitu će 10. studenog izvesti simfoniju kćeri najpoznatijeg domaćega glazbenog para Tončija i Vjekoslave Huljić, Hane. Nakon tog koncerta mladu talentiranu glazbenicu očekuje mjesec dana turneje po Kini s Maksimom Mrvicom, a to će joj biti već drugi odlazak na azijsku turneju u pratnji slavnog pijanista

'U dogovoru s Akademijom, orkestar HNK-a Split izvest će moj diplomski rad, 'Malu simfoniju'. U devetom mjesecu diplomirala sam na odjelu Glazbena teorija, a ovo će biti diplomski na odjelu Kompozicija, koju završavam u klasi profesora Željka Brkanovića. Vjerujem da ću iz ovog koncerta puno i naučiti, jer jedna je stvar zamisliti kako bi moglo zvučati to što pišete, a druga kada to orkestar izvede u živo. Druge dvije skladbe u programu su 'Koncert za violončelo i orkestar' br. 1 C. Saint-Saensa te 'Simfonija br. 8' A. Dvoraka. Dirigirat će Hari Zlodre', ispričala nam je Hana Huljić.

Jako je uzbuđena zbog tog velikog nastupa.
'Ne postoje riječi kada čujete kako netko svira nešto što ste vi napisali. Imala sam jednom prilike čuti svoj 'Gudački kvartet' koji se izvodio u Mimari, i tada sam shvatila da je skladanje ono čime ću se uvijek htjeti baviti, jer nisam nikad prije osjetila takvu radost dok sam slušala svojih ruku djelo. Vjerojatno ću htjeti promijeniti dosta toga u simfoniji kad je čujem, ali to je proces stvaralačkog rada, jedan dan zapišete jedno, drugi želite promijeniti. Tako da sam uzbuđena jer sam već zaboravila što sam uopće zapisala', kaže 25-godišnja umjetnica. Iz publike će je bodriti roditelji Tonči i Vjekoslava te brat Ivan Huljić koji su joj najveća podrška.

Nakon izvedbe Hana pakira kofere i 15. studenog leti za London.
'Ondje me očekuju probe, a 20. putujemo u Kinu, gdje ćemo provesti mjesec dana na turneji pijanista Maksima Mrvice. Pjevat ću neke stare i neke nove pjesme, upravo se pripremam za nastupe', otkrila je Hana. S Maksimom je već bila na azijskoj turneji u studenom i prosincu prošle godine.

Šira javnost ju je upoznala 2013., kada se pojavila u jednoj epizodi glazbenog serijala 'Stella'. Napisala je više kompozicija, jednu od njih izvodi i Zagrebački komorni orkestar, a pjevala je i s obiteljskim prijateljem Petrom Grašom. Želja joj je otići u inozemstvo na poslijediplomski studij. Kako je studirala klasičnu kompoziciju, voljela bi jednog dana pisati glazbu za mjuzikle i skladati filmsku.


Hana uskoro ponovno kreće na turneju s Maksimom Mrvicom


Hanina najveća podrška su roditelji Tonči i Vjekoslava Huljić