LUSTIGOV FILM O OLUJI

Gregurević kao Tuđman, Višnjić u ulozi Gotovine

11.08.2010 u 10:40

Bionic
Reading

Producent 'Schindlerove liste' i 'Gladijatora', Branko Lustig, smatra da film o najvećoj hrvatskoj vojnoj pobjedi ne bi smio koštati manje od 150 milijuna dolara, a evo i zašto

U Lustigovoj razigranoj mašti film bi režirao Veljko Bulajić, jer 'on ima potrebno iskustvo i osjećaj za golemo', no režiju je ipak spreman prepustiti i holivudskim rutinerima.

Za razliku od njih, kad je riječ o glumcima, ne bi se micao s Balkana. Ivo Gregurević bi, smatra Lustig, bio savršen za ulogu predsjednika Franje Tuđmana, dok bi generala Antu Gotovinu utjelovio – Goran Višnjić. Neprijatelje bi, dakako, igrali beogradski glumci, a našla bi se neka uloga i za Radu Šerbedžiju.

I dok bi na glumcima uštedio basnoslovni honorar koji bi, recimo, potrošio na Brada Pitta ili Orlanda Blooma, troškove bi povećala činjenica da bi za nabavku naoružanja srpske strane trebalo otići u Rusiju. Tehnika i ljudstvo morali bi se računalno multiplicirati, kako je rađeno u 'Troji' ili 'Aleksandru Velikom', kaže Lustig za Globus.

Stoga bi njegov prvi potez, kad bi dobio priliku režirati film o Oluji, bio – otići kod guvernera HNB-a Željka Rohatinskog i zatražiti ključ državnog trezora. No to se sigurno neće dogoditi u narednih nekoliko godina, jer Lustig prvo želi pričekati presudu Anti Gotovini.

'Da bi se s punim poštovanjem prema žrtvama dočarala ta hrvatska ratna pobjeda, treba pričekati još nekoliko godina. A tada više neće biti ni mene ni Bulajića', smije se Lustig.

Svjetski poznat producent zaključuje da je najava premijerke Kosor da će potrošiti 2,5 milijuna kuna na spomenik Oluji vrlo pametna, jer je to mnogo jeftinije od filmskog spomenika.