JOŠ MALO PA OSCARI

‘Gravitaciji’ još jedno priznanje

27.01.2014 u 10:26

Bionic
Reading

Redatelj Alfonso Cuaron osvojio je glavnu nagradu na ovogodišnjoj dodjeli nagrada udruge redatelja, Directors Guild of America (DGA), za film ‘Gravitacija’

Zahvaljujući toj nagradi Cuaron je sad prvi na listi izglednih dobitnika Oscara u kategoriji najboljeg redatelja. Prošlogodišnji dobitnik Ben Affleck (za ‘Argo’), predao je redatelju nagradu.

‘Ono što odozgo (iz svemira) ne možete vidjeti je bizaran eksperiment prirode, a to je ljudsko iskustvo. To iskustvo redatelji pokušavaju razriješiti kroz filmove. Na svu sreću, iskustva su različita koliko i filmovi koje ti redatelji rade’, rekao je Cuaron u svom govoru.

Meksički redatelj našao se u konkurenciji sa Steveom McQueenom, Davidom O. Russellom, Martinom Scorseseom i Paulom Greengrassom, od kojih posljednji jedini nije nominiran i za Oscara.

Među ostalim dobitnicima DGA nagrade našli su se Steven Soderbergh za izvanredna redateljska dostignuća u televizijskim filmovima, za HBO-ov ‘Behind the Candelabra’. Tvorac serije ‘Na putu prema dolje’ (‘Breaking Bad’) Vince Gilligan odnio je istu nagradu samo za dramske TV serije, a Beth McCarthy-Miller trijumfirala je u kategoriji komedije za seriju ‘30 Rock’.