U KINIMA

'Gospodarica zla' loše skrojena po Angelini Jolie

06.06.2014 u 12:36

Bionic
Reading

Angelina Jolie jedna je od najvećih glumačkih zvijezda današnjice. Prelijepa, bogata, slavna, uspješna, sve samo ne i istinska glumačka veličina, barem tako možemo zaključiti nakon njenog najnovijeg filma 'Gospodarica zla'

Moćnu zlicu Angelinu za doručak je pojela, barem u glumačkom smislu, slatka Elle Fanning, mlađa sestra slavnije Dakote, koja u 'Gospodarici zla' glumi ulogu male princeze. Gospodarica zla izokrenuta je verzija bajke o Trnoružici ispričana iz perspektive zle vile, nesretne djevojke koja se pretvori u opaku goropadnicu kad je iznevjeri ljubav njenog života.


Njen gubitak vjere u ljudski rod i ljubav kao da je inspiriran samom Angelinom koja je i producentica filma – i ona je, prema vlastitu priznanju bila buntovna djevojka, nije vjerovala da će ikada zasnovati obitelj i iskreno voljeti, a danas je kroz majčinstvo svoje biološke i usvojene djece upoznala pravu ljubav. Gospodarica zla kao da je krojena po Angelininoj javnoj personi – mješavina dobra i zla, naivnosti i buntovnosti, cinizma i krhkosti. Nedvosmislenu paralelu, pritom, predstavlja ono što možemo nazvati samom suštinom ove priče o slatkoj princezi i njenoj zloj skrbnici, a to je priča o usvajanju djece i bezuvjetnoj ljubavi koju roditelji osjećaju prema njima, i kad im nisu u krvnom srodstvu. Svojevrsna je to inačica i Brechtova 'Kavkaskog kruga kredom', no na žalost ni izdaleka tako dobro elaborirana kao kod njemačkog dramatičara.

Unatoč plemenitoj poruci i hvalevrijednoj ideji, odrasla će publika teško moći uživati u dosadnjikavom filmu, dok bi najmlađe mogla odbiti nemala količina nasilja i mračna atmosfera.