EKSKLUZIVNO ZA TPORTAL: MICK JONES I TONY JAMES

Gitare su u rocku i dalje glavne

05.05.2010 u 11:32

Bionic
Reading

Mick Jones, negdašnji gitarist i pjevač Clasha i Tony James koji je s Billyjem Idolom oformio Generation X, sa svojim bandom Carbon/Silicon nastupit će 7. svibnja u Tvornici. Uoči nastupa dali su ekskluzivni intervju za tportal

U zagrebačkoj Tvornici će 7. svibnja nastupiti Carbon/Silicon, bend koji su oformile dvije punk legende: Mick Jones iz Clasha i Tony James iz Generation X-a. Premda to neće biti punk svetkovina jer su i Jones i James poznati po svojim širokim glazbenim pogledima (pa je Jones napravio karijeru s bendom Big Audio Dynamite, a James je svojedobno skandalizirao javnost sa Sigue Sigue Sputnikom), dolazak ovih glazbenika u Hrvatsku sigurno je jedan od najvažnijih ovogodišnjih glazbenih događaja.

Ekskluzivno za tportal, obojica su govorila o svojim karijerama. Najprije sam razgovarao s Mickom Jonesom, gitaristom i pjevačem Clasha, jednoga od najvažnijih rock bendova svih vremena.

  • Koja je generalna percepcija vaše osobnosti: Mick Jones kao slavni britanski glazbenik, kao član Clasha ili kao pokretač Big Audio Dynamitea i Carbon/Silicona?

    Na vama je da to vidite, a na meni da to otkrijem.

  • Strummer/Jones jedan je od ponajboljih skladateljskih tandema svih vremena. Koje je vaše mišljenje o glazbenoj važnosti Joea Strummera danas, osam godina nakon njegove smrti?
  • Hvala vam na komplimentu. Joe je bio jedan od najtalentiranijih tekstopisaca i posvetio je cijeli svoj život kreiranju glazbe i životu u bendu. Čudno i tužno, stvari vezane uz njegov rad postale su važne tek nakon što je umro. Nešto kao 'Ne znaš što imaš dok to ne izgubiš' (Joni Mitchell, Big Yellow Taxi).

Kakav je vaš odnos s ostalim članovima Clasha: Paulom Simenonom, Topperom Headonom i Terryjem Chimesom?Moje prijateljstvo sa svim bivšim članovima Clasha još je uvijek snažno. Terry je danas kiropraktički guru, pa ako netko ima bolove u leđima, neka se javi.
  • Iz Clasha ste otišli 1982. godine. Koji je vaš omiljeni post-Clash proizvod?

    Bit će to 'Clash Teasmade' koji u produkciju kreće ove godine.

Koji je vaš omiljeni album nekoga od bivših članova Clasha realiziran nakon što ste otišli iz benda?

Sviđa mi se sve što su napravili moji negdašnji kolege i ne bih želio izdvojiti nijedan album posebno. Dobro, možda neki od Joeovih albuma. Bilo koji.

  • Big Audio Dynamite imao je mnogo varijacija. U kojoj ste se najugodnije osjećali?

    Najbolje mi je bilo kad smo bili Big Audio Dynamite i B.A.D. II, za razliku od Big Audia i B.A.D. Soundsystema. Preporučujem vam albume 'Entering a New Ride' i 'Insidette Ride', oba su besplatno dostupna na internetu.

Je li Carbon/Silicon neka vrsta koncepta? Je li činjenica da nemate klasične diskografije posljedica vaše razočaranosti diskografskom industrijom?
Nismo startali ni s kakvim konceptom, jednostavno, jedna pjesma slijedila je drugu. Čak nismo imali ni ime prvih nekoliko godina. Nismo željeli pokvariti prijateljstvo činjenicom da smo zajedno u bendu. Na koncu smo ipak popustili i napravili bend.

  • Koja je vaše omiljena distribucija glazbe: vinili, CD ili download?

    Bez obzira što preferiramo download putem interneta, osobno, na staromodan način, preferiram vinile. Još uvijek.
  • Često dajete podršku novim bendovima. Koja je nova velika stvar što će nam doći iz Velike Britanije?

    Libertines se opet okupljaju i nastupit će na ljeto, što je sjajno! Preporučujem The Rotten Hill Gang, The Jim Jones Revue (najglasniji bend u okolici) i novi album Gorillaza.
  • Nastupate u Hrvatskoj prvi put. Što očekujete?

    Zapravo, prilično poznajem povijest vašeg okružja, odnosno bivše Jugoslavije. Želio bih posjetiti neka od mjesta za koja sam čuo i o kojima sam čitao.

    Nakon Jonesa, neka svoja razmišljanja podijelio je i Tony James, negdašnji gitarist Generationa X.

  • Svirali ste u mnogim punk bendovima: London SS, Chelsea i Generation X. Smatrate li da je punk mrtav ili stvari stoje drukčije?


    Za nas je punk uvijek bio samo način da budemo u rock'n'roll bendu kao što su Stoogesi, New York Dollsi ili MC5. Danas je, poput punka, internet dao snagu ljudima da naprave ono što žele i zato – kreativnost nije mrtva! Ideje su iznimno važne.
  • Je li Generation X bio, zapravo, punk platforma za pop karijere, s obzirom na to da je Billy Idol postao velika pop-zvijezda, a vi ste oformili pop-projekt Sigue Sigue Sputnik?

    Ha, Billy je uvijek bio zvijezda i mi smo zajedno napisali sjajne pjesme. Uzmite na primjer 'Dancing With Myself' – ta je pjesma bila uspješnija prošle godine negoli ikad prije. Sigue Sigue Sputnik je bila ekstraordinarna ideja, moja vizija rock'n'rolla u budućnosti. A za karijeru su vam potrebne samo dobre pjesme.

  • Sigue Sigue Sputnik uistinu je imao revolucionarni pristup u diskografskoj industriji s umetanjem reklama između pjesama. Koje je vaše mišljenje danas o tom potezu?


    Danas je sve moguće. Razlika između onog što je realno i što je fantazija prilično je nejasna. Ljudi su bombardirani reklamama i to je dio života danas. Gledate li film ili gledate li reklamu – male su razlike. U svijetu masovnog tržišta nema razlika. Srećom, ima otpadnika koji su spremni kreirati novu umjetnost.
  • Vi ste također i računalni programer. Je li vam iskustvo na tom poslu pomoglo u realizaciji ideja koje primjenjuje Carbon/Silicon?

    Da, ja programiram zvuk bubnjeva i radim kao inženjer na albumima. Osim toga, moj logički mozak pomaže i omogućuje da editiram videozapise s iMoviejem i igram se  s Photoshopom. Uh, kako bih volio da je to bilo moguće kad sam imao 18!
  • Za Carbon/Silicon piše se da je posrijedi punk s prijenosnicima. Slažete li se s tom tvrdnjom?
  • Dopada nam se repetitivnost plesne glazbe i loopovi – to je bila nova paleta boja koja nam je dala novu inspiraciju kad smo startali. Omogućilo nam je da se osjećamo kao novi bend iz garaže sa svježim entuzijazmom i novim igračkama. No, gitare su u rocku i dalje glavne, a prijenosnici samo omogućuju da se glasnije čuju