CHUI KAO PREDGRUPA

Fusion Medeskog, Scofielda, Martina i Wooda u ZKM-u

20.10.2014 u 21:09

Bionic
Reading

Vrhunska četvorka Medeski Scofield Martin & Wood nastupit će 8. studenog u ZKM-u, u sklopu 10. Vip Zagreb jazz festivala, i to nepuna dva mjeseca od objave njihovog novog, trećeg studijskog albuma 'Juice'

Atrakcija svjetskih jazz festivala, američki eklektični super trio Medeski Martin & Wood - klavijaturist i orguljaš John Medeski, basist Chris Wood i bubnjar Billy Martin - vodeći su predstavnici njujorške eksperimentalne, alternativne, fusion scene. Svoje oduševljenje ovim triom nije krio slavni gitarist John Scofield: 'Medeski Martin & Wood najbolji je jazz jam sastav u Sjedinjenim Državama. Oni su vizionari. Sviraju toliko slobodno. Obožavam ih.'

Scofield se ispunila želja da s ovim triom ostvari dugogodišnju suradnju, zahvaljujući kojoj će nastupiti i u Zagrebu.

Vođa sastava, gitarist i skladatelj John Scofield godinama zauzima najviše pozicije u svijetu jazza i fusiona. Sa svojim sastavom, ali i kao gitarist, uvrštavan je na prva mjesta ljestvica u relevantnim glazbenim časopisima. Potaknut rock i blues glazbom kao jedanaestogodišnjak je počeo svirati gitaru. Školovao se na visokoj glazbenoj školi Berklee, ali napustio je studij kako bi se pridružio skupini Cheta Bakera i Gerryja Mulligana. S Charlesom Mingusom snimao je 1976, a potom je zamijenio Pata Methenyja u skupini Garyja Burtona. Godine 1982. pridružio se grupi Milesa Davisa s kojim je svirao tri i pol godine. Svirao je i s drugim slavnim džezistima poput Herbieja Hancocka, Roya Haynesa, Leeja Konitza, Jima Halla, Davea Hollanda. Djeluje i kao vođa vlastitih skupina u kojima sviraju poznati glazbenici: Steve Swallow, Joe Lovano, Charlie Haden, Jack DeJohnette... Kao vođa ili u suradnji s drugim glazbenicima snimio je četrdesetak cijenjenih albuma, a dvostruko više kao suradnik slavnih džezista.

Glazba Medeskija, Martina & Wooda izlazi iz okvira bilo kakve žanrovske opredijeljenosti. Naime ovaj jam trio s istim žarom svira razne stilove koje vješto ugrađuje u temelje svojeg glazbenog izričaja, od fusiona s žestokim rokerskim improvizacijama, preko mainstreama do free jazza, hip-hopa, progresivnog rocka, soula, funka i world musica. No na njihovoj listi prioriteta ispred stilskih odrednica nalaze se spontanost i improvizacija.

Grupi Chui izuzetna je čast nastupiti kao predgrupa ovoj vrhunskoj fusion skupini čiji su fanovi

Prije nego Medeski, Scofiled, Martin & Wood zauzmu pozicije u dvorani ZKM-a publika će imati priliku uživati u nastupu mladog hrvatskog trija Chui koji njeguje ponešto drugačiji pristup jazzu. Spoj suvremene klupske plesne glazbe u kombinaciji s jazzom, elektronikom i rock'n'roll beskompromisnim pristupom već s prvim albumom ('Chui' Dancing Bear 2012) osigurao im je kultni status na hrvatskoj glazbenoj sceni. Krajem 2013. objavljuju i drugi album 'The Second Arrival' koji, kao i prvijenac, dobiva samo pohvale glazbene kritike i publike. Chui nastupa u sastavu Toni Starešinić (klavijature & elektronika), Vojkan Jocić (sax & elektronika) i Janko Novoselić (bubnjevi).

Ulaznice po cijeni od 120 i 150 kuna potražite na prodajnim mjestima u sustavu Ulaznice.hr, blagajni ZKM-a i u Vip centrima (uz 10 posto popusta za Vip korisnike).