Fon Biskich & Narodno blago

Fon Biskich & Narodno blago

13.03.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Da su kojim slučajem svoj prvi album ipak snimili prije 28 godina, kada su nastali, a ne 2009, pjesme Fon Biskicha i Narodnog blaga danas bismo slušali zajedno s najvećim novovalnim hitovima misleći kako je prava šteta što više nema takvih bendova

Na njihovu žalost, zbog čekanja od 28 godina, ali i na sreću sredovječnih muškaraca koji su tek sada ostvarili svoj dječački san, Fon Biskich i Narodno blago dočekali su svoj prvi album i zajedno s nama mogu podijeliti svoje veselje i oduševljenje jer imaju i zašto.

Pjesme, koje sve odreda mogu biti hitovi, nastale su davno, ali zvuče toliko svježe, poletno i dobro da komotno mogu parirati aktualnim hitovima domaćih rokera. Štoviše, zahvaljujući naglašenom splitskom izrazu, dalmatinskom folkloru, pa čak i kanconi, a uz nezaobilazan utjecaj njihovih tadašnjih heroja poput grupe The Clash i Ramonesa, od kojih su pokupili ne samo glazbeni izraz, već i bunt sjajno prenesen na domaći teren, Fon Biskich i Narodno blago zvuče originalno. Nesumnjiv je i utjecaj novog vala kojim su tada bili okruženi i s kojim su svi zajedno disali i micali se.

Ideja Dragana Lukića Lukyja, koji ih je nagovorio da dobro uvježbaju, pa će album snimiti odjednom, ne nasnimavajući jednog po jednog, pokazala se kao pravi potez jer baš zahvaljujući odličnoj produkciji i 'drukčijem' pristupu, FB & NB zvuče poput novog punk rock benda čije vrijeme tek dolazi i koji je netom izašao iz garaže nabrijan na svirku i nastupe.

Nažalost, njihovo je vrijeme bilo početkom 80-ih. 'Stari' rokeri vratili su se na mjesto zločina i pokazali kako se to radi i unatoč vremenskoj rupi od skoro 30 godina, mnogi od njih mogu puno toga naučiti. Istovremeno, kako je Daleka obala ostala usidrena u nekoj boljoj prošlosti, ispražnjeno mjesto nije popunio Ban svojom solo karijerom, ali ni The Obala, pa postoji velika šansa da baš na to mjesto zasjednu Fon Biskich & Narodno blago koji ionako već imaju dovoljno velik broj lokalnih obožavatelja da pokrenu bujicu narodnog veselja pružajući publici prvorazrednu svirku i sjajnu zabavu.

Valja naglasiti da se frontmen Marinko Biškić pokazao kao vrsni pjevač sjajnog glasa za kojeg se samo možemo zapitati gdje je dosad bio i zašto nitko sve ove godine nije htio objaviti njegov album. Također nije naodmet znati da se u originalnoj postavi uz njega nalazio i Neno Belan (obojica su kasnije osnovali Đavole), Zdravko Bajan (zaslužan za mnoge domaće hitove) te Branislav Vuljan i Branko Barić. Na kraju, da biste shvatili koliko je ovo važan i velik bend i koliko je ovo dobar album, trebate znati da u današnjoj postavi uz Biškića sviraju Boris Hrepić iz Daleke obale, Željko Hajsok iz Đavola, Saša Kesić iz Stigmate i Branislav Vuljan, koji je uz Marinka od početaka njihovog sna o ovom albumu.

Album je ovo u kojem mogu uživati njihovi vršnjaci jednako kao i njihova djeca. Dakako, samo ako vole dobar i iskren punk rock zvuk nastao na temeljima novog vala.

PS. Uz sve što ste saznali o ovom albumu, ne škodi znati i da je Marinko Biškić vlasnik prve regionalne tvornice čokolade i direktor tvrtke za proizvodnju začina Nadalina. Pa vi sad odolite…

Ocjena 9/10

Izdavač: Menart