'FRUITVALE' POBJEDNIK

Filmu 'Krugovi' posebna nagrada na Sundanceu

27.01.2013 u 13:33

Bionic
Reading

'Fruitvale', priča o mladom crncu kojega je ubila policija u Oaklandu, blizu San Francisca, osvojila je u subotu najviša priznanja na festivalu američkog nezavisnog filma Sundance u Park Cityju na zapadu SAD-a. Hrvatska manjinska koprodukcija u režiji Srđana Golubovića, film 'Krugovi', osvojio je posebnu nagradu žirija u međunarodnoj konkurenciji igranog filma

Film Ryana Cooglera 'Fruitvale' osvojio je Grand prix žirija za američki igrani film, ali i Grand prix publike po završetku 11-dnevnog festivala održanog u snježnim planinama Utaha. 'Fruitvale', nazvan prema imenu četvrti u zaljevu San Francisca gdje se smješta radnja filma, pripovijeda o stvarnom životu Oscara Granta kojega je ubila policija na dočeku 2009. godine. Jedna od zvijezda filma je Octavia Spencer koja je prošle godine osvojila Oscara za najbolju sporednu ulogu u filmu 'Tajni život kućnih pomoćnica'.

U stranim kategorijama nagrade su osvojili dokumentarni film o ruskom ženskom bendu 'Pussy Riot: a Punk Prayer' koji je osvojio posebnu nagradu žirija za strani dokumentarac, kao i 'Jiseul' Južnokorejca Meula O.

Velika nagrada žirija za američki dokumentarac otišla je filmu 'Blood Brother' posvećen radu Amerikanca u indijskoj komuni koja boluje od AIDS-a.

Posebna nagrada žirija 'Krugovima'

Film 'Krugovi', hrvatska manjinska koprodukcija u režiji Srđana Golubovića, osvojio je posebnu nagradu žirija u međunarodnoj konkurenciji igranog filma.

Nagradu je preuzeo redatelj Srdan Golubović koji se zahvalio Festivalu te ekipi filma na podršci.

'Posebno se želim zahvaliti mojoj ekipi. Podržavali ste me svih ovih godina, a nije bilo lako sa mnom. Hvala vam', rekao je Golubović.

Osim redatelja, film su na Sundanceu predstavili glumac Leon Lučev koji tumači jednu od naslovnih uloga, producenti Jelena Mitrović i Boris T. Matić te scenaristi filma Melina Pota Koljević i Srđan Koljević.

Ovo je prvi put da se film iz regije našao u natjecateljskom programu ovog prestižnog festivala nezavisnog filma koji je Robert Redford osnovao 1984. Ove godine Sundance Film Festival se održavao od 17. do 27. siječnja, a 'Krugovi' će u veljači biti prikazani u programu Forum Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.