'IROKEZ' U MOVIEPLEXU

Filmom o Željku Mavroviću otvoren 7. ZagrebDox

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 28.02.2011 09:40
  • Objavljeno 28.02.2011 u 07:04
željko mavrović

željko mavrović

Izvor: Pixsell / Autor: Martina Popovcic/PIXSELL

Sedmo izdanje festivala ZagrebDox svečano je otvoreno u nedjelju u Movieplexu u Centru Kaptol. Film 'Irokez' autora Matije Vukšića prikazan je paralelno u četiri ispunjene kinodvorane
Martina Popović

Martina Popović

Izvor: Pixsell / Autor: Martina Popović

Brojnu publiku pozdravili su direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski i njegova zamjenica Sanja Borčić. 'Iznimno nam je drago što je ZagrebDox ove godine po prvi put pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika RH Ive Josipovića, na samom početku istaknuo je Nenad Puhovski. Pripremili smo opet vrlo intenzivan program, pa pripremite puno kokica, puno slobodnog vremena i gledajte filmove! ZagrebDox je više od festivala – to je projekt koji se sastoji od niza elemenata. Na samom početku bilo je najvažnije pozicionirati se. Danas je ZagrebDox kao festival otvoren svim estetikama, svim načinima iskaza i svim ljubiteljima dokumentaraca. Željeli smo uspostaviti dobar kontakt s gledateljima i u tome uspjeli jer smo lani dosegli brojku od 25 tisuća posjetitelja. Cilj nam je bio ostvariti i međusobno povjerenje s hrvatskim autorima; na ovom ZagrebDoxu čak trećinu programa čine domaći dokumentarci. Jako nam je drago što su isti raspodijeljeni u gotovo svim filmskim programima. Sljedeći cilj nam je postaviti ZagrebDox na europsku i svjetsku filmsku kartu. Za ispunjenje te ambicije mi trebamo sve vas - kako bismo imali snage ne samo za uvoz, već i za izvoz domaćih dokumentaraca', naglasio je Nenad Puhovski.

'Razmišljajući u čemu je ključ našeg uspjeha, sjetila sam se kolege koji je prošle godine bio voditelj jedne od dvorana. Zadnji dan festivala rekao mi je da je svaku noć imao noćnu moru da projekcija kasni. Tada mi je bilo jasno da je jedini način da budemo uspješni samo ukoliko je svakome od 137 ljudi koji rade u organizaciji ovogodišnjeg festivala iskreno stalo i ukoliko svatko od nas ima neku svoju noćnu moru koju mora sanjati; a sve s ciljem kako bi vama u sedam festivalskih dana prikazali preko 150 najnovijih svjetskih dokumentaraca', izjavila je Sanja Borčić. Potom je na podršci zahvalila Movieplexu i Centru Kaptol, generalnom sponzoru Hrvatskom Telekomu Hrvatskom audiovizualnom centru te svim ostalim sponzorima i partnerima i potom pozvala pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivicu Lovrića da otvori festival.

'Zahvalio bih kompletnoj ekipi festivala koja nam po sedmi put poklanja sjajnu organizaciju. ZagrebDox je manifestacija koja donosi filmove koji na osebujan i autorski način progovaraju o aktualnim društvenim temama te već sada postaje europski i svjetski događaj. Oduševljava intelektualna znatiželja zagrebačke publike o kojoj svjedoče brojke posjećenosti festivala. Uvjeren sam da je pred nama sedmi i najbolji ZagrebDox', izjavio je Ivica Lovrić i svečano proglasio festival otvorenim.

Matija Vukšić potom je najavio film 'Irokez'. 'Prije tri godine rekao sam da bih jako volio da moj film bude prikazan u sklopu ZagrebDoxa; ove godine pak mojim filmom otvaramo festival, što mi je izuzetno drago', kratko je rekao Vukšić.

Uslijedila je projekcija filma, nakon koje je predstavljena kompletna filmska ekipa uključujući glavnog protagonista Željka Mavrovića.

ZagrebDox traje do 6. ožujka, uključuje preko 150 svjetskih i domaćih dokumentaraca, a projekcije se održavaju svakodnevno od 12 do 23 sata u svih pet kinodvorana u Movieplexu u Centru Kaptol.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi