SPORI PORAST

Filmašice i dalje manjina u Hollywoodu

23.01.2013 u 13:12

Bionic
Reading

U top 250 holivudskih filmova u 2012. godini nalazi se samo devet posto filmova koje su režirale žene, pokazuje istraživanje Centra za praćenje žena na televiziji i filmu

Iako malen, postotak redateljica u Hollywoodu skočio je za četiri posto u odnosu na godinu prije. Ako se ne gleda strogo na režiju, situacija za žene postaje duplo povoljnija. Naime, proširimo li pogled na produkciju, scenarij, fotografiju i montažu, broj žena raste na 18 posto

U posljednje dvije godine, postotak producentica ustalio se na 25 posto, dok je postotak scenaristica porastao do 15 posto. Postotak urednica u posljednje četiri godine drži se na 20-21 posto, dok su direktorice fotografije zastupljene između dva i četiri posto.

Ove godine niti jedna redateljica nije nominirana za Oscar, no zato je 'Zero Dark Thirty', redateljice Kathryn Bigelow, nominiran za najbolji film.

Istraživanje Centra koji prati žene na televiziji i filmu posljednjih deset godina pokazalo je i da filmašice više snimaju dokumentarce, drame i animirane filmove od ostalih filmskih rodova i žanrova.

Istraživanje, pak, Sundance Institute and Women in Film pokazalo je da žene bolje prolaze u nezavisnoj produkciji. Tako su na Sundace Film Festivalu, od 11 tisuća filmaša, 29,8 posto bile žene.

'Ovi podaci pokazuju da je znatno veća zastupljenost filmskih radnica u nezavisnom filmu nego u holivudskim produkcijama. U isto vrijeme ukazuju na činjenicu da se još dosta treba raditi kako bi se žene izjednačile s muškarcima u filmskom svijetu', rekla je Cathy Schulman, predsjednica centra Žene na filmu.

Novi film Kathryn Bigelow nominiran za Oscar