NAGRADNJAČA

Femi Kuti u Zagrebu - dobitnici

01.04.2010 u 13:45

Bionic
Reading

Poznati afrički glazbenik Femi Kuti u sklopu svoje europske turneje 16. travnja posjetit će i zagrebački klub Aquairus. Tportal.hr ovom prilikom vodi najbrže čitatelje na koncert (10 x 1 ulaznica)

Femi Kuti (Olufemi Anikulapo Kuti), sin legende i utemeljitelja afrobeata Fele Kutija, rođen je 1962. u Londonu, a odrastao je u Lagosu u Nigeriji, zemlji obilježenoj šesnaestogodišnjom vojnom diktaturom, političkim nemirima i krvavim sukobima.

Femi Kuti počeo je svirati s ocem i njegovim četrdeseteročlanim sastavom Egypt ’80 kad mu je bilo 16 godina. Prvi značajan nastup imao je 1985. godine u Hollywood Bowlu, kada je nastupio umjesto svog oca koji je netom prije bio uhapšen na aerodromu u Lagosu i digao oduševljenu publiku na noge svojim karizmatičnim nastupom i svirkom na saksofonu. Već do 1987. godine formirao je vlastiti sastav The Positive Force, a prvi album izazvao je velik interes i prvi uspješni nastup u Parizu. Uslijedile su mnogobrojne europske turneje koje su popratile izvrsne kritike i neizbježne usporedbe s očevim sastavom Egypt ’80. Njegova verzija afrobeata, stila koji je Fela Kuti stvorio 70-ih godina spajanjem američkog funka s tradicionalnim afričkim ritmovima, mješavina je modernih dance stilova, jazza i afričkog bluesa s tekstovima sociopolitičke tematike.

Dva puta je nominiran za prestižnu nagradu Grammy za najbolji World Music album: 'Fight to win' (2003) i 'Day By Day' (2009), dobitnik je nagrade All Africa Music Award za najboljeg muškog izvođača te za najbolju pjesmu 'Beng Beng Beng'.

Po jednu ulaznicu osvojili su:

Zorana Braić
Ana Čada
Ljiljana Frančić
Petra Marić
Saša Đurđević
Tihana Oreščanin
Sandra Šumera
Admir Mehmedović
Tvrtko Dujmović
Katarina Vukelić

Tportal Hr on Facebook