SHARE KONFERENCIJA

Exit pokreće novu formu festivala u Beogradu

25.02.2011 u 12:38

Bionic
Reading

Na inicijativu fondacije State of Exit, u Beogradu će se od 7. do 9. travnja održati prva SHARE konferencija u Domu omladine

Ovaj događaj će, osim intenzivnog noćnog programa, kao novitet u regiji uvesti i SHARE by Day - jedinstvenu kreativnu platformu koja će poticati razmjenu najnaprednijih tema iz područja društvenog aktivizma, interneta, novih medija i glazbe.

Dom omladine bit će centralna lokacija konferencije i ugostit će predstavnike giganata kao što su Google i Yahoo, ali i stručnjake iz marketinškog tima Baracka Obame i MIT-a. Predavanja, radionice i izložbe okupit će i na stotine regionalnih blogera, glazbenika, novinara i kreativaca, a svima će jedinstvena narukvica predstavljati ulaznicu za preko 100 zabava i predavanja. Tako će publika na poznatim lokacijama dobiti priliku upoznati se s više od 20 novih tema i izvođača, prvi put viđenih na našim prostorima.

Dnevni program otkrit će zašto se inženjeri Googlea bore za ljudska prava na internetu, zašto je internet bio presudan za pobjedu Baracka Obame i na koji način su roboti DJ-i povezani s centrom za građanske medije budućnosti.

Predstavit će se i niz organizacija koje se bore za slobodu izraza i razmjenu informacija. Zastupnica Europskog parlamenta iz Piratske stranke govorit će o reformi autorskih prava i proboju društvenih aktivista u vladine sektore. Međunarodna mreža Global Voices, koja promovira slobodu govora na internetu, publici će prikazati na koji način se pomaže blogerima koji su meta cenzura i prijetnji. Peter Sunde, suosnivač sitea Pirate Bay, čijim je autorima mnogo puta prijećeno sudom zbog  slobodnog dijeljenja sadržaja, predstavit će novi projekt koji se umjesto razmjenom filma i glazbe bavi jačanjem kapaciteta organizacija naizgled jednostavnom metodom - dijeljenjem novca. Druge načine da se iskoristi internet prikazat će autori sitea Face To Facebook, koji koriste tuđe fotografije s društvenih mreža u duhovite svrhe, a još jedna zabavna organizacija koja dolazi na festival je Improv Everywhere. Ta grupa zabavljača izaziva kaos i radost na javnim mjestima. Upadanje u biblioteke s koreografijama mjuzikla, 207 ljudi koji se istovremeno zamrznu u prostoru i na stotine sličnih misija čine njihov program.

SHARE by Night with Tuborg gustim rasporedom zabava objedinjuje klupsku scenu u zajednički festivalski duh. Dom omladine s tri pozornice, klubovi Tube, KC Grad, Energija, Gun i druge lokacije rezervirane su za DJ i nastupe vodećih elektronskih izvođača. Ikona elektronske muzike Carl Craig, izvođači koji su na sceni više od dva desetljeća - MJ Cole i Fabio - beatbox majstor Beardyman, Jimmy Edgar, elektro-rock bendovi kao što su Does It Offend You, Yeah, Minitel Rose Jamaica samo su neka od dosad potvrđenih gostovanja.