LJUBAV ŽIVOTA

Elizabeth Taylor ipak će biti sahranjena uz Burtona

24.03.2011 u 21:28

Bionic
Reading

Obitelj preminulog glumca Richarda Burtona već je dala pristanak i rekla da će joj biti velika čast poštovati želju velike Elizabeth Taylor

'Prošla sam ja, dušo, kroz sve, ja sam ta majka hrabrost', rekla je pri kraju svog životnog puta posljednja holivudska diva Elizabeth Taylor. Imala je sve što žena može poželjeti, no cijeli život kao da je najsjajnijim draguljima kojima se kitila željela skrenuti pozornost sa svoje fizičke krhkosti i boli koju je godinama trpjela. Neponovljiva Liz preminula je u 79. godini od kongestivnog zatajenja srca, u životu je imala više od stotinu operacija, dijagnosticirano joj je 70 bolesti, četiri je puta zamalo umrla, preživjela je i benigni tumor na mozgu, od rođenja je bolovala od skolioze – deformacije kralješnice – i na kraju je priznala da joj je najjača životna uspomena – bol.

Za sobom je ostavila četvero djece, Michaela i Christophera Wildinga, Lizu Todd i Mariju Burton, desetero unuka i četvero praunuka koji će naslijediti bogatstvo od 360 milijuna dolara u koje ulazi njezina pozamašna kolekcija dragulja i vila na Bel Airu u kojoj je živjela posljednjih godina. Nakon smrti, odmah su se pojavila pitanja gdje će posljednja istinska filmska zvijezda biti pokopana. Naime, dok je bila u braku s Richardom Burtonom, svojom najvećom ljubavi, dogovorili su se da ih pokopaju zajedno u njegovu rodnom Pontrhydyfenu u južnom Walesu. Burton je na kraju pokopan u blizini svoje kuće u Švicarskoj, gdje je živio posljednjih godina života, no Elizabeth se ni nakon njegove smrti nije predomislila.

'Iako su se rastali, bili su zajedno cijelog života. Znam da je izrazila želju da želi pod zemljom ležati uz njega', izjavio je Burtonov nećak Guy Masterson.

Obitelj preminulog glumca već je jučer dala pristanak i rekla da će joj biti velika čast poštovati želju velike Taylor. Nakon što se 1964. na vrhuncu slave udala za Burtona, par je posjetio njegovu obitelj u skromnom Pontrhydyfenu. Elizabeth je bila jedina Burtonova supruga koja je prespavala u njegovoj rodnoj kućici u tom malom selu, priznala je Burtonova nećakinja glumica Sian Owen.

'Bila je divna osoba, šarmantna i vrlo glamurozna. Osjećali smo se kao da je naše selo posjetila kraljevska obitelj.

Nakon što smo popili čaj, zahtijevala je da opere suđe', ispričala je jedna mještanka u Pontrhydyfenu koja je upoznala glumicu. Elizabeth Taylor južni je Wales posjetila još jednom, odmah nakon Burtonove smrti 1984. koja ju je ostavila neutješnom, no poštovala je molbu obitelji da ne dolazi na pokop u Švicarskoj jer bi njezin dolazak stvorio velik medijski cirkus.

'Iz nekog razloga, svijet je bio očaran s nas dvoje manijaka. Na kraju sam shvatio da ona nije bila poput svih nas. Bila je s nekog drugog planeta', zaključio je Burton o ženi koja je svojim šarmom nerijetko skrivala privatne probleme. Bila je strastvena, nikad nije dopustila bolesti da je spriječi u malim užicima. Jedan od posljednjih bio je posjet poznatom gay baru The Abbey i ispijanje martinija u vrijeme kad su svi nagađali da je na samrti 2008. 'Ne bojim se smrti. Savjetujem se s Bogom, svojim stvoriteljem. Nemam probleme koje trebam riješiti, spremna sam odavno', šapnula je na kraju dama ljubičastih očiju.

Posljednja osoba koja se čula s Elizabeth dva tjedna prije njezine smrti bila je 78-godišnja glumica Debbie Reynolds, koja ju je prije pedeset godina mrzila iz dna duše. Naime, Debbie je s dvoje male djece zbog Taylorove 1958. ostavio suprug pjevač Eddie Fisher i otišao u zagrljaj udovice svog najboljeg prijatelja Mikea Todda koji je poginuo u avionskoj nesreći. Bio je to najveći skandal 50-ih godina koji je Debbie Elizabeth ipak oprostila. 'Priznala mi je d atrpi vrlo jake i nepodnošljive bolove, ali se ne želi predati. Složile smo se da je starenje baš za...', otkrila je još živuća glumica zlatnog doba američke filmske industrije, zaključivši da u Hollywoodu nije postojala niti će postojati osoba koja bi se mogla mjeriti s ljepotom i privlačnošću Elizabeth Taylor