DUPLA POSLASTICA

Dvostruki božićni koncert Jinxa u Vintage Industrial Baru

Bionic
Reading

Jinx, uvijek zanimljiva, razigrana i svirački vesela koncertna atrakcija ove će zime sa zagrebačkom publikom proslaviti Božić - održat će dva koncerta: u petak, 25. prosinca i u subotu, 26. prosinca. Bend je trenutačno zauzet snimanjem materijala za najnoviji studijski album, a uzet će predah preko blagdana kako bi sa svojom publikom zaplesao uz svima dobro poznate pjesme

Jinxi su prošle godine proslavili 20. obljetnicu rada i zato što su tako uigrani i iskusni, očekuje nas sjajan koncertni provod uz jako puno plesa i pjesme te sigurni smo – zabava za pamćenje. Ima li boljeg načina za dvostruku proslavu Božića od plesanja s Jinxima u VIB-u!

Cijena je ulaznica u pretprodaji 70 kuna, na dan koncerta 90 kuna. Ulaznice se mogu kupiti u Dirty Old Shopu u Tratinskoj i Vintage Industrial Baru u Savskoj cesti u Zagrebu.

Jinxi su svoju karijeru započeli pod imenom High Jinx, koncertom u zagrebačkom Saloonu u proljeće 1994. Osnovne poluge benda od samog su početka bili gitarist, autor i povremeni pjevač Gordan Muratović, umjetničkim imenom Coco Mosquito i pjevačica Jadranka Bastajić Yaya. Do gubljenja prefiksa High u imenu tijekom 1995., Jinxi su stekli zavidnu reputaciju energičnim nastupima u kojima su kombinirali autorski materijal na engleskom i obrade funk i pop klasika.

Tijekom 1995. objavljuju prvo izdanje, kazetu 'Sextaszy', otisnutu u 500 primjeraka u vlastitoj nakladi. Na albumu se našlo 10 autorskih pjesama Coca Mosquita, snimljenih u kućnom studiju Funhouse što je kasnije postao njihov običaj. Usprkos potpunom ignoriranju domaćih medija, Jinxi uspijevaju odsvirati zavidan broj koncerata, a u ljeto 1996. s uspjehom nastupaju i na dva velika open-air festivala u Njemačkoj.

Jinx - Koliko suza za malo sna

Stalna postava benda konačno se formirala tijekom 1997. (Berko Muratović - bubnjevi, Samir Kadribašić - bas, Marijan Gudelj - klavijature, Coco Mosquito - gitara i Yaya - vokal), kada Jinxi, još uvijek bez diskografskog ugovora, kreću u avanturu snimanja novog materijala. U Funhouseu su snimili devet pjesama, ovog puta na hrvatskom jeziku, produkciju je zaokružio Denyken i 'Second Hand' se konačno pojavio na tržištu u prosincu 1997. pod okriljem Aquarius Recordsa. Kad se u eteru zavrtio prvi singl 'Smijem se', svima je bilo jasno da imamo nove pop prvake u Hrvatskoj.

Do sredine 1998. Jinxi su bili općepoznato ime i koncertna atrakcija u cijeloj zemlji. Osnovnu postavu benda pojačali su puhači (Jakša na saksofonu i Rudi na trubi), hitovi su se nizali jedan za drugim, a krajem godine stiglo je i neočekivano međunarodno priznanje - nagrada francuskog državnog radija namijenjena najboljem mladom bendu u Europi. Prije Jinxa isto su priznanje dobili i The Cardigans, a dodjela nagrade u Bukureštu zaokružila je iznimno uspješnu 1998. Crni mačak za Nadu godine dospio je u prave ruke.

U 1999. Rudija je u postavi benda zamijenio Igor Pavlica, a singl 'Koliko suza' najavio je album 'Pompei - ljetna ploča katastrofe', objavljen u svibnju. Zreliji i kompletniji od prethodnika, album je polučio veliki komercijalni uspjeh i Jinxe poslao na još jednu dugu trijumfalnu turneju, zaključenu tek krajem 2000. U prvoj godini novog milenija objavljeno je CD reizdanje albuma 'Sextaszy', a braća Muratović uspješno su producirala povratničku ploču Psihomodo Popa 'Debakl'.

Početkom 2001., bend se, ojačan novim članom, perkusionistom Borisom Popovom, povlači u Dubrovnik gdje priprema materijal za četvrti album. Singl 'Tamo gdje je sve po mom' otkriva brazilske utjecaje na pop rukopis Coca Mosquita, a cijela 'Avantura počinje', objavljena u lipnju 2001., biva ocijenjena najboljim albumom Jinxa u karijeri. Bend se uspješno probija na susjedna tržišta, u rujnu 2001. održava trijumfalni koncert na Križankama u Ljubljani. Nažalost, pjevačica Yaya sve teže podnosi obaveze u sastavu i polako se udaljuje od ostalih članova. Prkoseći sve jačim glasinama o raspadu, Jinxi neumorno nastupaju sve do veljače 2002., kada se posljednji put pojavljuju zajedno na svečanom dočeku Kostelića na glavnom zagrebačkom trgu. Nekoliko tjedana poslije toga, raspad benda postaje služben - Yaya se odlučila posvetiti slikarskoj karijeri, tako da preostali članovi benda sami primaju Porina za hit godine za 'Tamo gdje je sve po mom'.

Na samom kraju 2002. kompilacija 'Retro', s bonus DVD-om, stavlja točku na fascinantnu karijeru i niz velikih pop hitova kakvih je u povijesti domaće scene bilo vrlo malo.

Do povratka Jinxa na scenu dolazi nakon šest godina pauze i potpisivanja ugovora s Dallas Recordsom te izdavanjem novog albuma 'Na zapadu' koji ih je opet vratio na sam vrh. Singlovi 'Šmiramo', 'Na čemu si ti' i 'Na zapadu' zabilježili su ogroman broj emitiranja u čitavoj regiji, čemu je pomogla i suradnja s MTV-jem. Jinx su ponovo bili koncertno aktivni odsviravši veliku dvoransku turneju, ali i mnogo manjih koncerata.

Jinx - Tamo gdje je sve po mom

Krajem 2007. objavljen je prvi koncertni album grupe 'Jinx Live' nakon čega su uzeli pauzu koja je trajala do objave singla 'Da smo se voljeli manje'. Spomenuta pjesma najavila je novi studijski album, kolekciju pjesama inspiriranih vremenom Velike depresije, nazvan 'Diksilend'. Osim promjena u bendu (na bas je došao Kruno Cvanciger, a brass sekciju pojačao je Ivan Kovačić Kova) sve ostalo je bilo po starom. Jinx su ušli među top 10 najemitiranijih grupa na domaćim radiopostajama što je pratilo mnogo koncerata i festivalskih nastupa među kojima se ističu oni na Exitu i Lentu. 'Diksilend' je, bez prisutnosti benda, osvojio i dva Porina, i to za Pop album te za Najbolju izvedbu grupe s vokalom. Nakon 'Da smo se voljeli manje' s albuma su skinuti singlovi 'Na zub su me uzeli, mama' i 'Čuvaj me, ne daj me', a krajem ožujka 2012. i posljednji 'Klinci su u redu'.