ANA OPAČAK

'Doris Dragović je zaslužna za moje samopouzdanje'

02.10.2015 u 09:14

Bionic
Reading

Splićanka Ana Opačak već je dulje vrijeme na glazbenoj sceni, a široj javnosti postala je poznata nakon prve sezone showa 'The Voice – Najljepši glas Hrvatske' u kojem je bila među favoritima. Ana je nakon showa nastavila graditi svoju glazbenu karijeru, snimila je singl te nastupa izvodeći razne glazbene izričaje

Splićanki Ani Opačak sudjelovanje u showu 'The Voice – Najljepši glas Hrvatske', u kojem je izvodila skladbe koje nisu uvijek bile za široke mase, dao je vjetar u leđa. I prije njega počela je graditi pjevačku karijeru. Među ostalim iza sebe ima nastupe na festivalima poput Splitskog, Zagrebfesta, Melodija hrvatskog juga, Visafrancophone u Francuskoj, gostovanje na Gibonnijevom pariškom koncertu i slično. Ovoga ljeta predstavila je na Večerima dalmatinske šansone u Šibeniku svoj prvi singl nakon završetka showa, pjesmu 'Sve što ostaje'.

'Zadovoljna sam i ponosna razvojem svoje karijere. Smatram da se sve ono što želite da dugo traje i čvrsto stoji na nogama mora graditi temeljito, stalno unapređivati i nadograđivati korak po korak. Za mene je sudjelovanje u showu 'TheVoice' bio upravo jedan takav korak. Kad god mi spomenu 'The Voice', kažem da stojim iza svega i zaista da opet bih ponovila sve isto. Što se mene tiče, sve se posložilo kako treba. Jedini motiv kad sam se prijavila bio je upoznati neke nove ljude koji će prepoznati moj senzibilitet i poželjeti raditi sa mnom', rekla je ova 31-godišnja Splićanka.

Trenutačno nastupa s dva benda, a održava i koncerte francuskih šansona, talijanskih kancona.
'Sve to što interpretiram nešto je u čemu jako uživam, ali sve to sam samo djelomično ja jer je u meni glazbeni kolaž raznih žanrova. Međutim, pjesma 'Sve što ostaje' za koju je glazbu napravila Ines Prajo, tekst Arijana Kunštek, a aranžman Ivan Popeskić, za sada je na tragu onoga što bih bila u nekoj svojoj bliskoj glazbenoj budućnosti' rekla je.

Iako je diplomirana profesorica engleskog i talijanskog jezika, ne radi u struci.
'Osim povremenih angažmana, više prevoditeljskih nego profesorskih, glazba mi uzima većinu vremena', izjavila je.

Govori engleski, talijanski i francuski, a na pitanje koji bi jezik još htjela naučiti, kao iz topa odgovara - španjolski.
'Puno nas koji smo odrastali u 90-ima za posljedicu imaju pasivno znanje španjolskog jezika proizišlo iz gledanja meksičkih sapunica. Takav je slučaj i sa mnom. Prošle godine sam bila na putovanju u Španjolskoj i shvatila sam da imam dobre osnove jezika i prilično sam se dobro sporazumjela sa Španjolcima', kaže kroz smijeh.

Njezinu specifičnom vokalnom izričaju koji osvaja na prvo slušanje pripomogla je i mentorica Doris Dragović.
'Dio ljepote rada s Doris je u tome da ona ne želi mijenjati ono što netko od pjevača s kojim radi ima, tu neku posebnost nego samo olakšati toj osobi da se uz pomoć vježbi, tehnika disanja i pjevanja bolje izrazi u stilu koji njeguje i da u najboljem mogućem svjetlu prikaže posebnost i boju vokala koji posjeduje. Njezini savjeti i mentorstvo pomogli su mi u rastu samopouzdanja, ali još važnije, njezino prijateljstvo mi je dragocjenost za cijeli život.

Osim jezika i glazbe, uživa biti u prirodi, okružena morem ili šumom.
'Toliko dugo se bavim uglavnom jezicima i glazbom da sam već zaboravila što još sve volim (smijeh). Nekad sam htjela studirati dizajn interijera što me i dalje zanima, fotografija, volim putovanja... Volim otići na dobru izložbu, poslušati dobar koncert', kaže. Tijekom ljeta poslušala je koncerte Libra, Arsena Dedića, Đorđa Balaševića, Massima, Pavela, a zadnji koncert na kojem je bila je bio koncert Prijatelja šansone i Ibrice Jusića na kojem je i sama pjevala.

Za vrijeme showa 'The Voice' pokazala se u elegantnom, ženstvenom izdanju, a nakon showa započela je suradnju sa splitskom dizajnericom Katarinom Cvitković čije kreacije uglavnom sada odijeva na nastupima.
'Ona se za vrijeme trajanja showa dosjetila da bi estetici njezinog dizajna odgovarao moj glazbeni izričaj i stavila mi se na raspolaganje. Tu smo se jako dobro prepoznale i povezale, na obostrano zadovoljstvo, nadam se. Dizajnirala je i odjeću koju sam nosila na snimanju svog videospota za pjesmu 'Sve što ostaje' koji se ovih dana završava i uskoro očekujemo premijeru', ističe Ana.

Voljela bi u nekoj bližoj budućnosti objaviti album.
'Zaista bih htjela album napuniti pjesmama od kojih bi svaka bila bombon za sebe, a privatno bih još neko vrijeme voljela uživati, putovati. Uvijek se nakon ljetne sezone otisnem na putovanje pa se trenutačno spremam za Belgiju i Luksemburg.


Goran Karan i Tedi Spalato oduševljeni su Aninim vokalom


Anina je dugogodišnja mentorica pjevanja Doris Dragović

Prisjetimo se jednog od Aninih nastupa u showu 'The Voice':