KANADSKI FILM

'Djevojka zvana Elastika' pobjednik je 3. KIKI festivala

08.05.2014 u 09:46

Bionic
Reading

U Zaboku je završio 3. KIKI, međunarodni festival filmova za djecu, koji se održavao od 5. do 7. svibnja.U konkurenciji od 35 filmova iz dvadeset i dvije zemlje najboljim je proglašen animirani film kanadskog redatelja Gullaumea Blancheta, Djevojka zvana Elastika (A Girl named Elastica) o djevojci koja je mlada, lijepa i neustrašiva, voli avanture te vozi brzi auto i bavi se vratolomnim sportovima

Članovi ovogodišnjeg dječjeg žirija - Karlo Peček, Sandra Benčić i Gabrijel Krušelj, u svome su obrazloženju istaknuli kako ih se film dojmio svojom tehnikom stop animacije, a posebno originalnošću u korištenju neobičnog materijala – uredskog pribora, što ga je učinilo posebno efektnim. Redatelj Guillaume Blanchet je putem video poruke pozdravio sve okupljene u kino dvorani, posebno se zahvalivši članovima dječjeg žirija na nagradi. Nagrada KIKI festivala sastoji se od trofeja koji je izradio Tomislav Zidar te novčane nagrade od 250 eura.

Posebne pohvale žiri je dodijelio dvama naslovima: belgijskom igranom filmu '9 Metara' (9 Meter) redatelja Andersa Waltera te animiranom filmu 'Pješčani čovjek' (Liivamees) estonskog redatelja Pärtela Talla. Dok je u prvom filmu, o dječaku koji se nada da će obaranjem rekorda u skoku u dalj uspjeti probuditi svoju majku iz kome, žiri prepoznao emotivnu ali i motivirajuću priču o upornosti, drugi film njihovu je pozornost privukao temom odnosa čovjeka spram prirode i stvari koje zauvijek nestaju.

Završnoj svečanosti dodjele nagrade prisustvovali su zamjenica župana Jasna Petek i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek. Zabočka Kino dvorana u tri je festivalska dana primila oko 2000 djece predškolske i školske dobi koja su pogledala filmove u pet natjecateljskih programa, te dva revijalna programa estonskih filmova.
Za vrijeme festivala, a u sklopu projekta Edit:Comics, održane su dvije radionice - radionica stripa koju je vodio Nenad Barinić iz udruge StripOS, te radionica animiranog filma koju su vodili Hrvoje Selec i Sandra Malenica iz Filmsko kreativnog studija Vanima. Uz programe u kino dvorani, djeca su imala priliku pogledati i izbor filmova s varaždinskog VAFI-ja, a svoju je knjigu 'Mjesečeve sjene' promovirao gost festivala Zdenko Bašić