RAZNI IZVOĐAČI

'Diversidad'

  • Autor: Velimir Grgić
  • Zadnja izmjena 17.01.2011 10:59
  • Objavljeno 17.01.2011 u 10:59
'Diversidad' - Mariama (De), MC Melodee (NL), Remi (HR)

'Diversidad' - Mariama (De), MC Melodee (NL), Remi (HR)

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Remi, Shot i Frenkie snimili su album s još 20 drugih autora iz cijele EU. Kako to zvuči?

Ako igdje jezik može biti barijera, onda je to u hip hopu – istom onom žanru i kulturi gdje se isti taj jezik pokušava predstaviti kao spajalica, ovakvim i sličnim projektima, unatoč činjenici da veliki broj ljudi tekstove doživljava kao sâm temelj hip hop pjesme. Makar on to ne morao uvijek biti – a danas uglavnom i nije.

Diversidad 'The Experience'

Tko će ga znati što sve reperi na ovom skupnom, paneuropskom projektu zapravo govore – našlo se tu imena iz Švedske, Njemačke, Grčke, Belgije, Francuske, Nizozemske, Španjolske... No ako eliminiramo potrebu za prevođenjem ama baš svake strofe, ostaje nam mogućnost uživanja u drugim aspektima pjesama: načinu na koji isti taj jezik zvuči ispucan preko ritma, kakvu melodiju imaju riječi i njihov izgovor, svi oni elementi koji su njemački hip hop, u 'pred-Adria' dobu vladavine Vive Zwei i njemačkog MTV-ja, učinili toliko popularnim i na ovim prostorima, ili pretvorili francusko repanje, od 'Mržnje' pa naovamo, u atraktivnu uličnu silu čak i u onim regijama koje od francuskog razumiju samo 'kroasan' i Eiffelov toranj. Na kraju krajeva, nikada nismo morali poznavati portugalski da bi uživali u euforičnoj emociji kudura i vulgarnom ludilu baile funka, iako... ne bi odmoglo da ga znamo. Štoviše, svaki put kad naiđemo na prijevod, doživimo drugu, 'apgrejdanu' razinu doživljaja.

Ostaje nam, dakle, uživati u glazbi. Ali nažalost, glazba je ovdje većim dijelom itekako slična glazbi iz razdoblja vladavine njemačkog mainstream rapa u onom dijelu etera koji prije desetak godina nije bio posve zakrčen američkim uvozom, dakle prilično zastarjeli, šuplji, mediokritetski ravnjak koji nije ni u svijetu ulične prljavštine, ni u ispoliranoj pop-AutoTune fantaziji, ni u kanjevestovskoj avangardi 21. stoljeća. Tek negdje između Frankfurta i predgrađa Pariza 1999., s postajama u Bosni i Hrvatskoj.

Ono po čemu je 'Diversidad', kompilacijska suradnja europskih repera financirana od strane kulturnih fondova Europske unije, nama najzanimljivija svakako su gostovanja domaćih i snaga iz susjedstva, Shota i Remi iz Elementala i Frenkieja, koji su spojili glasove s (u našem mainstreamu svakako) manje znanim uzdanicama europske rap scene, kao što su MC Melodee, Valete, Luche... Možda još uvijek nismo službeno u EU, ali ovakvi nas ambiciozni projekti, tri godine sastavljani po uredima bliske nam Unije, jednom nogom već vode u svoj svijet, pokazujući, kako kaže PR, da unutar federalne strukture kontinenta ima dovoljno mjesta za slavlje glazbenih i kulturnih različitosti.

Kakav je to svijet, bojim se da ćemo osobno vrlo brzo saznati. A kakav je svijet ovih 14, osim po samoj prirodi kulturno-političke sinergije, glazbeno ne pretjerano zanimljivih pjesama? Već u prvoj stvari, velikom kolektivnom uvodu 'The Experience', naša Mirela zvana Remi repa: 'Ni Kosor ni Jandroković, Šuker ni Milinović, Pankretić, Adlešić, bogme ni Čobanković, nitko nas nema, Elemental šiša vladu, vodimo vas u Europu, dok nas doma ovi kradu.'

Kontroverzno? Pa, svakako bi bilo zanimljivije i daleko kontroverznije čuti što naše mlade snage imaju reći o Lisabonskom ugovoru, govoru Nigela Faragea pred Van Rumpyjem, Codexu Alimentariusu, babilonskoj arhitekturi Parlamenta u Strasbourgu, skandaloznom memorandumu Euopske Komisije o skrivanju informacija, Martinu Bangemannu i skandalu s Telefonicom ili Galvinovom financijskom izvješću. Previše tražimo?

Remi, Shot i Frenkie snimili su album s još 20 drugih autora iz cijele EU. Kako to zvuči? Generalno, onako kako euroskepticima zvuči ideja o samoj EU: kao prodaja starog pod novo, miješana salata s lošim dresingom i suradnja koja se slobodno može izbjeći, povratkom ušiju na solo projekte.

Ocjena: 4 / 10

Izdavač: EMO / Menart

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi