ORNELA VIŠTICA

Dirljiv rođendan sa sirijskim izbjeglicama

18.09.2015 u 11:30

Bionic
Reading

Glumica Ornela Vištica svoj 26. rođendan nije dočekala s dečkom ni s prijateljima. Lijepa Mostarka noć je provela na zagrebačkom željezničkom kolodvoru u razgovoru sa sirijskim izbjeglicama, slušajući njihove priče do sitnih jutarnjih sati kad ih je, s drugim građanima, ispratila na vlak

'Predivna i duga noć. Ispunjenost! Rođendan sam dočekala s izbjeglicama na Glavnom kolodvoru. Stotinjak ih je u Zagrebu. Šačica ljudi pomagala je na kolodvoru i Velesajmu. Satima sam razgovarala s njima, slušala priče o ratu, o Alepu i drugim gradovima u Siriji, o režimu. Vozili smo ih gdje je bilo potrebno. Noćas sam imala priliku upoznati obrazovane i dostojanstvene ljude (odbili primiti poklon, inzistirali na plaćanju) koji bježe od rata. Ništa više. U 4:35 smo ih ispratili na vlak i poželjeli svu sreću u njihovu daljnjem neizvjesnom putu', napisala je Ornela Vištica. Glumica koja se često odaziva humanitarnim akcijama i ovog puta pokazala je svoju humanost i empatiju prema onima kojima je potrebna pomoć.

'U rujnu 1991. slavila sam svoj drugi rođendan u Mostaru, stan je bio pun ljudi, torte, puno igračaka i dan danas imam snimku tog rođendana. I to je moja najdraža uspomena. Jedne noći moja mama je uzela mene, sjela u auto, uzevši najosnovnije stvari i noću pored vojske izašla iz grada. Treći rođendan nisam slavila u Mostaru. Poslije se više nismo vraćali u grad. Rođendane sam slavila na drugim mjestima. U Mostar smo se mogli vratiti kad je rat završio. Svojom snalažljivošću i borbenošću mama mi je sve omogućila i zaštitila me maksimalno od ratnih zbivanja. I zapravo, imali smo neku sreću. Što je sa svim onim ljudima koji nisu imali priliku izaći iz svojih gradova? Sa svom onom djecom koju nije imao tko zaštiti? Što je sa svima onima koji su izbjegli, napustili svoje domove i danima i mjesecima tražili svoje svjetlo?! Teško je danas gledati majke s djecom koje nemaju kud, koje nemaju auto ni mogućnost ni novac!
S druge strane, noćas punim 26 godina i gledam ljude kako bježe... majke, djecu... Sretna sam što imam osjećaj za drugog čovjeka. Budite dobri prema ljudima kojima je potrebna pomoć, pomozite! Dobro će se uvijek vratiti dobrim! Humanost', objavila je glumica na svom Facebook profilu.

Ornela će ovu godinu svakako pamtiti po prvom filmu koji je snimila - 'Refleksije' crnogorskog redatelja Vuka Markovića, a koji je u svibnju imao premijeru u Cannesu. Osim u poslu, prati je i sreća u ljubavi. Ornela je zaljubljena u 32-godišnjeg snimatelja Igora Zelića kojeg je upoznala na setu serije 'Vatre ivanjske', a zaljubljeni par ovih dana broji prvu godinu ljubavi.