Jinx

‘Diksilend’

21.12.2010 u 10:16

Bionic
Reading

Nije da su se potrošili, ali pjesme Coca Mosquita kao da su izgubile strast i životnost koju su Jinxi imali na početku svoje karijere. 'Diksilend' je vrlo simpatičan albuma, ali to je danas samo prijateljski kompliment previše udaljen od stvarne potrebe za uspjehom na sceni

Pjesma 'Da smo se voljeli manje', kojom su Jinxi najavili izlazak svog šestog studijskog albuma, dala je naslutiti da je autor i motor Jinxa Coco Mosquito zavolio americanu i otplovio nekom svojom, tek otkrivenom rijekom nizvodno. Nema sumnje da je singl polučio rezultate i podsjetio mnoge kako Jinxi s lakoćom stvaraju hitove, ali je istovremeno predstavio i jedne nove Jinxe koji su se, namjerno ili ne, odmakli od klasičnog pop izričaja kakav su njegovali na prvih pet albuma.

I sljedeći, trenutačno aktualni singl 'Na zub su me uzeli, mama' više je nego zarazna pjesma, s gostujućim pjevačem Dubravkom Ivanišem koji se sjajno uklopio i pokazao kako sa svojom suprugom odlično funkcionira u duetu, a Coco je spojio neke sasvim zaboravljene glazbene stilove uz sjajnu bras-sekciju u pop produkciju stvorivši izuzetno toplu pjesmu depresivna sadržaja za ljuljuškanje publike srednjih godina.


Tekstovi su i dalje adut Jinxa koji uz glas Jadranke Ivaniš Yaye zvuče zarazno i podatno, no Yaya, unatoč nemalom broju hitova s Jinxima, kao da još uvijek nije dobila 'svoju' pjesmu. Njezine interpretacije i snaga zrelog vokala možda bi bolje legle uz ponešto drukčiji stil glazbe prisan s džezom ili funkom iako je jasno da to više ne bi bili Jinxi na kakve smo navikli. Možda je dobar put kojim su krenuli u pjesmi 'Mira mi daj' u kojoj Yaya zvuči poput Josipe Lisac u mladim danima

I koliko god su prva dva singla osvojila publiku, toliko je ostatak materijala dvojben. Krajnje je zanimljiv potez gostovanje Srđana Sachera u pjesmi 'Klinci su u redu'. No koliko god je Sacher ostavio dubok i neizbrisiv trag na hrvatskoj rock sceni, toliko smeta u ovoj pjesmi. U kombinaciji s Yayom jednostavno ne paše. Štoviše, uz prilično pretenciozan tekst pjesme, 'Klinci su u redu' je možda i najveći promašaj ovog albuma.

'Diksilend' je simpatičan album, ali ne i puno više od toga. Ima on još svojih potencijalnih singlova poput pjesme 'Pravo' koja najviše podsjeća na neke stare Jinxe. Štoviše, zvuči kao pjesma koja je nastala negdje na početku njihove karijere, ali nikako da joj dođe vrijeme.

Jinxi su i dalje vrlom dobar pop bend pristupačan širokoj publici, ali bez one pop karakteristične crte Coca Mosquita i strasti kojom su nastajali neki raniji hitovi.

Ocjena: 8/10
Izdavač: Dallas Records