EDI MARUŽIN

Deset autora koji su utjecali na Gustafe

  • Autor: D.Jagatić
  • Zadnja izmjena 06.11.2011 09:46
  • Objavljeno 06.11.2011 u 09:00
Gustafi

Gustafi

Izvor: Promo fotografije / Autor: Menart

Gustafi iza sebe imaju osam studijskih albuma i nebrojeno mnogo nastupa. Kako po Istri i Hrvatskoj tako i po inozemstvu. Mnogi su se, uživajući u njihovim albumima ili još više na njihovim nastupima, trudili otkriti glazbene utjecaje koji su ostavili traga na njima i njihovoj glazbi. Uoči tradicionalnog nastupa za Martinje, 11.11. u Tvornici kulture, zamolili smo Edija Maružina da nam složi top 10 glazbenika koji su utjecali na njega i Gustafe

David Thomas
On mi je number one. Njega i Hidalga smatram šamanima muzike. Thomas je i veliki književnik i pjesnik. Njegovi su tekstovi briljantni i neuobičajeni pa ga je i užitak čitati, a ne samo slušati. Sa druge strane, ima jednu posebnu vrstu ganuća u svom izražaju koji je na mene ostavio ogroman dojam od kojeg se nikada nisam uspio oporaviti. I to negdje 1977/78. kada sam ga prvi puta čuo.

David Hidalgo
Hidalgo je vrač. Toliko je te neke strahovite snage i muzike u tom čovjeku. Oličenje muzike. Materijalizacija muzike. Cjelokupni rad. Koliko autorski toliko i poetski. Svaka njegova nota je nešto najbolje što se moglo napraviti u tom trenutku.

David Byrne
Byrn je genijalac. Nažalost, najviše sličnosti osjećam upravo sa njim. Mislim da on nije prirodno talentirani muzičar kao što je npr. jedan Hidalgo koji ima muziku u venama. Ni ja nisam po genima muzičar. Ja sam muzičar postao. Tu je ta jedna sličnost među nama jer ni on nije baš neki muzičar po vokaciji. Nije neki virtuoz. Ja se sjećam te njegove svirke u Gjuri, koju su mnogi proglašavali izvrsnom, kao svirke koja je bila sklepana od dva akorda. Ako bi netko gledao van institucije Davida Byrnea, to je ipak dosta siromašno.


Johnny Lee Hoker
On spada u rang Hidalga. To je materijalizacija muzike. To je nešto iskonski, prirodno. Da je živ, volio bih se naći sa tim čovjekom i natjerao bih ga da nešto sa mnom isfalšira. Mislim da ne bi bio u stanju odsvirati niti jedan falš, niti jednu pogrešnu notu. Mislim da bi to njemu predstavljalo veliki problem da nešto van ritma odsvira.

Bob Dylan
Dylan je postavljen u povijesti između šarlatana i genija ali ja bi ipak rekao da je bliže geniju nego šarlatanu. Također možda čovjek koji nije bio prirodno muzički nadaren ali je on, za razliku od Davida Byrna, bliži esenciji muzike. I učinio je za rock muziku koliko nitko nije. On je bio jedan kamen koji je stajao na putu rock muzike i zbog kojeg je ta rock muzika trebala malo skrenuti u stranu. Dosta je i on utjecao na moje stvaralaštvo. Izuzetno istaknuta ličnost.

The Doors

Oni su možda najzaslužniji za neke moje početke. Trebao sam jednom birati između dvostrukog albuma Beatlesa i 'Absolutely live''''''' Doorsa. Znam da sam ja kupio Beatlese da bi ih ubrzo promijenio za Doorse jer su me u tom trenutku daleko više intrigirali i privlačili. Tu je taj neki animalizam u njihovoj muzici. Nešto što ide van klasičnog poimanja muzike. To me se najviše dojmilo kod njih.


Tricky
Tricky je ostavio puno razmišljanja. On za mene također spada u te ljude koji su personalizacija muzike. To je čovjek koji ima muziku u sebi. Neki ljudi bacaju muziku van i iz nekih muzika izlazi. Iz njega muzika izlazi. Sa druge strane, vrhunski je producent koji je poznavao teoriju i praksu muzike. Uz njega bi, rame uz rame, stavio osobu koja i dan danas funkcionira besprijekorno, a što je pokazala i svojim zadnjim albumom – PJ Harvey.

PJ Harvey
To je vrhunac jedne svjetske muzike. Toliko godina konstantnog rada jer je ona na sceni od početka 90-ih. Dakle, skoro 20 godina, i sve bolja i bolja. Posebice dobra pjesnikinja.


Marc Ribot
Kada sam se gotovo bojao otići na njegov zadnji koncert, koji je gotovo akustični, sat i 20 minuta sam otvorenih usta gledao u njega. Što god je taj čovjek radio da li s Ceramic Dog, da li sa tim svojim drugim projektima, da li solo… to je sve vrhunac muzike kojiem bih ja volio težiti da za to imam uvjete. Ja sam ipak rob svoje okoline.

John Zorn
Njega nisam slušao pretjerano puno, ali taj jedan koncert koji sam gledao je toliko stravično djelovao na mene. On također spada u šamane muzike. Slušao sam ga djelomično i onda se dogodio taj koncert s njegovim akustik Masada i oborio me. Mislio sam da nešto takvog na nekom koncertu više ne mogu doživjeti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi