TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Daniela se snašla, Stanković promašio

26.12.2014 u 21:53

Bionic
Reading

Kada je prvi put objavljeno da će Daniela Trbović moderirati finalno TV sučeljavanje predsjedničkih kandidata, zaključila sam da je Prisavljem definitivno i za sva vremena zavladalo ludilo. Daniela Trbović, naime, divna je i izvrsna TV voditeljica, ali postavljanje nje kao moderatorice TV debate predsjedničkih kandidata zvučalo je kao jedan od najluđih pokušaja miješanja zabavnog i političkog programa u povijesti svih hrvatskih televizija

Ubrzo nakon početka HRT-ova sučeljavanja predsjedničkih kandidata postalo mi je jasno da Daniela Trbović zapravo sasvim solidno igra ulogu moderatorice. Istina, na trenutke se činilo da će, kao u dobra, stara vremena, progovoriti vokabularom 'Najslabije karike' i pitanja početi najavljivati doskočicama u stilu: da čujemo, kome petokraka viri iz stražnjice - tko je Ustav čitao isto koliko i Krležine 'Zastave' - čijoj majci Angela Merkel crnu vunu prede? - ali s obzirom na to da je ipak sve ostalo samo na dojmu, to ćemo zanemariti. Ni sada mi nije jasno zašto se moralo baš nju postaviti na mjesto na koje je postavljena, ali barem je dokazala da može i mnogo više od svojeg uobičajenog 'žanra'.

Ulogu dežurnog redikula među novinarima večeras je, međutim, odigrao Aleksandar Stanković, koji je iz nekog razloga odlučio da je debata predsjedničkih kandidata izvrsna prilika da cijeloj državi televizijski priopći kako pati od krize srednjih godina, egzistencijalne tjeskobe i još nekoliko oblika najprizemnije dosade. Ni do kraja emisije, naime, nije postalo jasno je li svojim pitanjima o samoubojstvu i metafizičkim previranjima ciljao na išta relevantno za predsjedničku funkciju ili mu je tek tako došlo pa se razigrao, no izgledao je kao da se izvrsno zabavlja pa možemo računati da je barem jednom stanovniku Hrvatske to bila totalna špica emisije.

Drugi su se novinari nešto bolje suzdržali od sličnih pitanja, ali nekako je sve to sa samoubojstvima i smislom života udarilo daljnji ton debati, koja je na kraju malo izgledala kao da se sastalo veselo društvo u kutu 'Red Carpeta' pa pokušava raspravljati o politici onako kako to čine pedikerke s mušterijama. Ili, da se nadovežem na kviznu analogiju iz prvog odlomka, u obliku da/ne pitalica, kao da su ozbiljna politička i etička pitanja kao što je eutanazija - trivijalno opredijeljenje na razini voliš li više Beatlese ili Stonese, PC ili Mac, duvan ili rakiju.

Kandidatima to uopće nije loše sjelo. Većina ih je do večerašnje emisije stremlinealo svoj nastup i bilo je jasno tko je tko, što kome leži, a kome ne, koliko se tko pripremio, a kome je jedino važno da stopedeset puta tijekom emisije ponovi lex Perković. Posebno je zanimljivo bilo to što je i Kolindu Grabar Kitarović i Ivu Josipovića netko očigledno podučio da mladi Ivan Vilibor Sinčić nije baš tako beznačajna pojava i da se prema njemu ne smiju odnositi s nipodaštavanjem jer bi tako ispalo da nemaju mladenačkog spunka ili da ne kuže kemtrejlse, štajaznam. Oboje su barem dvaput u emisiji dali obol protukandidatu, svoje odgovore na određena pitanja začinjavajući cici-mici napomenama iz rubrike: Vidi ti kako je ovaj mali pametan, daleko će taj dogurat, skroz je to dobro primijetio, iako ja, naravno, znam bolje.

363972,363926,363847,363863

Milan Kujundžić po ne znam koji put pokazao je da je u visoku politiku zalutao, kao da je onamo stigao iz provincijskih općinskih odbora i kao da nema ni najmanje političkog bontona, da se ne zna držati teme debate i da je jedino zainteresiran za raspravu o lex Perkoviću, s tu i tamo kojom čik-pauzom za čavrljanje o braniteljima. Bilo je upravo komično koliko se opirao bilo kakvom pitanju prisutnih novinara i koliko nije izrekao nijedan stav koji se barem jednim krakom nije oslanjao na to kako njegovi protukandidati igraju veleizdajničku igru i truju hrvatski narod.

No zbroji li se sve i oduzme, nitko se nije morao ni toliko pripremati za ovo sučeljavanje. Mogli su mirne duše dobauljati sa zadnjeg predizbornog skupa, raščupani i blago pripiti od zadnjeg gemišta s bazom - jer nitko im ne bi postavio nijedno pitanje čiju se provokativnost ne da izbjeći s pet lakih valcer-koraka. Stanković je barem bio začudan. Ostali prisutni novinari bili su potpuno blijedi i više-manje odsutni. Uz njihovo vodstvo Sinčić se nije uspio pokazati u svem sjaju svojeg ljudogušterstva, Kujundžić se nije uspio odmaknuti od lex Perkovića, a Kolindi i Drivi nije se rastopila nijedna kapljica trovremenskog Tafta na glavi.

I onda sam se ja bojala da će Daniela Trbović biti problem emisije? Daniela Trbović bila je jedina stvar u toj emisiji koja nije bila problematična. To je, kada malo bolje razmislite, istinski strašno. Sada bi, naime, nekome moglo pasti na pamet da Mislava Togonala premjesti u 'Ples sa zvijezdama'.