SARAJEVO FILM FESTIVAL

Damir Šagolj u žiriju dokumentarnog filma

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.07.2012 13:44
  • Objavljeno 03.07.2012 u 11:36
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U žiriju Natjecateljskog programa u konkurenciji dokumentarnog filma bit će Thomas Imbach, Audrius Stonys i Damir Šagolj

Thomas Imbach nezavisni je filmaš koji živi i radi u Zürichu. Do 2007. godine realizirao je svoje filmove u vlastitoj producentskoj kući Bachim Films. Nakon toga, zajedno s redateljicom i producenticom Andreom Štakom osniva Okofilm. Dobitnik je brojnih nagrada, kako u Švicarskoj, tako i u inozemstvu. Filmovima 'Well Done' i 'Ghetto' utemeljio je svoj jedinstveni audiovizualni stil, temeljen na kombinaciji cinema veritea, rada kamerom i brze kompjuterske montaže. Imbachovi filmovi 'Happiness is a Warm Gun' (koji je bio nominiran za Zlatnog leoparda u Locarnu 2001), 'Lenz' (2006) i 'I Was a Swiss Banker' premijerno su prikazani na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Nezavisni redatelj i producent Audrius Stonys u svojoj filmografiji ima 19 filmova. Njegova ostvarenja nagrađena su brojnim priznanjima širom svijeta. Film 'Earth of the Blind' dobitnik je nagrade Europske filmske akademije za najbolji dokumentarni film 1992. godine. Od 2004. do 2005. predavao je na Europskom filmskom koledžu u Danskoj. Predavao je i držao masterclasse u Calcutti, Tokiju, Moskvi, Beogradu, Barceloni, San Franciscu, Carpi Modeni i Parizu. Član je Europske dokumentarističke mreže i Europske filmske akademije.

Damir Šagolj trenutno se nalazi u Bangkoku kao glavni Reutersov fotograf za Tajland i Jugoistočnu Aziju. Njegovi prvi međunarodni angažmani u 90-ima bili su povijesni događaji na Balkanu. Nakon smirivanja situacije u regiji, sve češće odlazi na Bliski istok – Iran, Libanon i Izrael. Nakon izvještavanja iz New Yorka 11. rujna 2001. pokriva zbivanja u Afganistanu i Iraku. Za izvještavanje o koalicijskim trupama u Iraku, uz brojna priznanja, nominiran je i za Pulitzerovu nagradu kao tek drugi novinar iz jednog neameričkog medija u povijesti te nagrade.

U prošlom razdoblju izvještavao je o tsunamiju u Japanu, poplavama u Pakistanu i Tajlandu, gladi u Sjevernoj Koreji, Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu, demokratskim promjenama u Myanmaru... Fotografije Damira Šagolja objavljivane su u vodećim svjetskim magazinima i novinama. Dobitnik je brojnih međunarodnih priznanja za fotonovinarstvo, uključujući i World Press Photo, POYi, NPPA nagrade... Predstavio se i na brojnim izložbama, uključujući i veliku samostalnu, na Visa D’or u Perpignanu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi