IVA BABIĆ:

'Da se meni to dogodilo, odmah bih otišla na policiju'

25.02.2014 u 14:21

Bionic
Reading

U četvrtak 27. veljače kriminalistička drama Roberta Orhela 'Hitac' kreće u redovnu kinodistribuciju. O hicu, filmskom i slučajnom, radu s Orhelom i kolegama porazgovarali smo s protagonisticom filma, mladom i opasno dobrom Ivom Babić

Hitac', dugometražni prvijenac Roberta Orhela, napeta je kriminalistička drama u čijem je fokusu istraga koja neočekivano isprepliće živote dviju žena nakon slučajno ispaljenog hica. Iako to nisu ni planirale ni htjele, ove će dvije mlade žene tijekom istrage postati bliske. Glavne ženske uloge – inspektorice Anite i mlade studentice Petre - igraju Ecija Ojdanić i Iva Babić.

Iva Babić filmski je vrlo uvjerljivo potisnula Petrin teret u nutrinu lika, pustivši ga da na površini progovara suptilno i sugestivno. Posebno dojmljiva bila je dosljednost kojom je oblikovala lik od početka do kraja, dobro podcrtavši emocionalni luk kroz koji prolazi. Sve to ima još veću težinu ako znamo da je Iva snimala film još kao studentica glume, no to joj nimalo nije zasmetalo:

'Drago mi je što smo puno vremena proveli u pripremama, razgovorima i probnim snimanjima. Taj sam period iskoristila da bih si što podrobnije razjasnila i približila takvu situaciju. Prije snimanja smo probali sve scene, tako da je samo snimanje prošlo vrlo glatko', rekla nam je Iva na početku intervjua.
317562,277056,215546,316126Koliko ste prilagođavali lik samoj sebi?

Robert nam je dao velik prostor slobode i svaka glumačka intervencija bila je dobrodošla. Pritom je jasno znao u kojem smjeru nas vodi. Finese u izradi lika su primarno glumački zadatak. Scenarij daje generalni dramski okvir, a sama izvedba, ritam i tempo scene definiraju se u radu redatelja i glumca traženjem detalja koji će pojedinu ulogu učiniti živom i uvjerljivom.

Koliko vam je trebalo vremena da se pronađete u Petri i djeliće nje u sebi?

Glumac uvijek traži sličnosti i razlike između sebe i lika koji igra. To je polazište svakog razmišljanja o liku. Vremena nikad nema dosta. Da sam imala vremena do danas, vjerojatno bih još sjedila nad scenarijem i razmišljala što i kako. No kao i sve, i film ima vremenske okvire nastanka u kojima morate napraviti najbolje što možete u danom trenutku te se potom prepustiti sudu kritike i publike.

Petra drži svoje emocije duboko u sebi. Koliko vam je teško bilo glumiti i održavati taj emocionalan naboj utišan do pucanja?

Ako ti se događa nešto dramatično, nešto što tajiš od ostatka svijeta, primarni instinkt je ne govoriti puno dok ti puno misli prolazi kroz glavu. Time sam se vodila u promišljanju lika.

Čime biste se vodili da u stvarnom životu vaš zalutali hitac presudi jednom životu?

Otišla bih na policiju i rekla što se dogodilo, ali nadam se da se nikad neću naći u takvoj, niti u sličnoj situaciji.


Rekli ste mi u razgovoru nakon premijere u Puli da vas je uhvatila panika kad ste primili scenarij u ruke. Zašto? Što vas plašilo u scenariju?

Sad, s vremenskim odmakom, ne bih to nazvala panikom, prije pozitivnim uzbuđenjem. Mislim da se tako osjeća svaki glumac kad se nađe pred novim izazovom.

Uz vas, film nosi Ecija Ojdanić u ulozi policajke Anite. Kako vam je bilo snimati s njom, a kako s ostatkom ekipe koju čine uglavnom iskusni glumci?

Raditi s Ecijom je izuzetno ugodno iskustvo. Rad s iskusnim kolegama mladome glumcu daje priliku da promotri kako to rade oni s puno utakmica u nogama i na taj se način jako puno uči o poslu. Divno je bilo surađivati s Ecijom Ojdanić, Barbarom Nolom, Milanom Pleštinom, Miom Biondić…

Hitac stiže u redovnu kinodistribuciju nakon niza ovogodišnjih 'pulskih filmova'. Što mislite o tome kako će proći kod publike? Koji su njegovi aduti?

Mislim da su kriminalistički zapleti nešto što publika generalno voli pa se nadam da bi je to moglo privući i ovome filmu.

Da se nađete na mjestu PR-a filma 'Hitac', kako biste pozvali gledatelje u kina?

Moje PR sposobnosti počinju i završavaju s 'Dođite u kino pogledati film 'Hitac'. :-)