UZ MARTINA TRENAMANA

Csilla Barath u filmu 'Road to ruins'

23.04.2013 u 18:23

Bionic
Reading

Britanski film 'Road to Ruins' (Put ka ruševinama) počinje se snimati za par mjeseci, a glavne uloge tumače slavni komičar Martin Trenaman i mlada hrvatska glumica Csilla Barath, publici dobro poznata po svojim kazališnim, ali i televizijskim i filmskim ulogama

Uz njih se pojavljuje i Boris Glavočević, karizmatični mladi glumac i producent iz Sarajeva. Film je unikatna dokumentarna komedija koja na specifičan način prikazuje ličnu priču posrnulog TV voditelja Daren Zack Humphriesa (Trenaman), kojem je profesionalni svijet naizgled zauvijek okrenuo leđa zbog vulgarnog verbalnog ispada tokom kviza koji je vodio.

Zaplet počinje kada mu atraktivna studentica arheologije (Barath) porijeklom iz Visokog, priđe sa zahtjevom za koproduciranje filma o najvećem arheološkom otkriću 21. vijeka – piramidama otkrivenim u njenom rodnom gradu Visokom. Put ka Visokom začinjen alkoholom i uobičajenim ekscesnim ponašanjem glavnog protagonista donosi interesantnu priču o životnim i profesionalnim ciljevima, razočaranjima, ali i onom najvažnijem – otkrivanju samog sebe, uz neizbježnu dozu specifičnog britanskog humora, nama toliko poznatog i dragog.


Za neke ovaj projekt neće ostvariti sve ono što su željeli ali neki, poput tonca i kamermana koji prate protagonistički par, ubrzo nalaze i druge izvore inspiracije te počinju kreirati dokumentarac unutar dokumentarca, inspirirani samim Darenom, likom koji ne prestaje iznenađivati, kako sebe tako i druge, a osobito svoju mladu suradnicu koja ubrzo počinje shvaćati da je možda izabrala pogrešnu osobu za projekt.

Tema filma usko je vezana za Bosnu i Hercegovinu, ali od većine onih koje je hrvatska publika do sada imala priliku vidjeti se bitno razlikuje, obrađujući aktualnu temu bez prosuđivanja i u cijelosti izbjegavajući ratnu tematiku. Pitanje 'najvećeg arheološkog otkrića 21. vijeka' ostaje neodgovoreno, ali ono što film prikazuje je istinsko vjerovanje u njihovo postojanje koje svakom od likova u ovom filmu donosi osobno ostvarenje želja i odgovara na dugo postavljana unutarnja pitanja.

'Road to ruins' žanrovski predstavlja kombinaciju ismijavanja i zdrave doze komedije, romanse i zabavnih činjenica te će sigurno biti odlično prihvaćen od 'indie' publike koja je uživala u ostvarenjima poput 'Spinal Tap' ili 'Mamurluka'.

Sjajna glumačka ekipa (Martin Trenaman, Csilla Barath, Boris Glavočević, Steel Wallis, Nathenael Wiseman, Katarina Gellin, Matthew Lane), vrhunski scenarij i režija, fotografija i produkcijski tim, gledatelje sigurno neće ostaviti ravnodušnim.