TARANTINO U ŽIRIJU

'Crni labud' Darrena Aronofskog otvorio Mostru

02.09.2010 u 14:52

Bionic
Reading

Američki psihološki triler 'Crni labud' s Natalie Portman u glavnoj ulozi otvorio je u srijedu 67. filmski festival u Veneciji

'Crni labud' priča je o ljubavi i strahu, povjerenju i izdaji. To je priča o zarobljenoj djevojci koja pokušava pobjeći od svega što je muči, ali i od same sebe', objašnjava redatelj Darren Aronofsky.

Aronofsky nije nepoznat u Veneciji, gdje je 2008. već osvojio Zlatnoga lava za film 'Hrvač' s Mickeyjem Rourkeom u glavnoj ulozi.
'Ta su dva filma međusobno povezana. Belet i tučnjava od glumaca zahtijevaju ekstreman tjelesni angažman', naglasio je redatelj na konferenciji za tisak.
Uz Natalie Portman, koja glumi njujoršku balerinu koja se suočava s uzlaznom karijerom jedne od suparnica (Winona Ryder), u filmu se u ulozi koreografa pojavljuje francuski glumac Vincent Cassel.

Dan otvaranja Mostre obilježio je i nedolazak Jafara Panahija, kojega se očekivalo na svjetskoj premijeri kratkometražnoga filma 'Harmonika', ali koji se nije pojavio, jer mu iranske vlasti nisu željele izdati putovnicu.

U službenoj konkurenciji ukupno su 24 filma, od čega šest američkih, četiri talijanska i tri francuska.
Željno se iščekuje francuski film 'Potiche' Francoisa Ozona s Catherine Deneuve i Gerardom Depardieuom u glavnim ulogama.
Amerikanci će uz 'Crnog labuda' biti zastupljeni s filmovima: 'Somewhere' Sofije Coppole, 'Promises written in water' Vincenta Gala, 'Miral' Juliana Schnabela s Willemom Dafoeom u glavnoj ulozi te 'Barney's Version' s Dustinom Hoffmanom.

Što se tiče azijskog filma, predstavljat će ga dva japanska i jedan kineski uradak.

U žiriju pod predsjedanjem Quentina Tarantina sjedit će još francuski redatelj Arnaud Desplechin, meksički Guillermo Arriaga i talijanski Gabriele Salvatores.
Ukupno će se u svim programima zajedno prikazati 79 premijernih dugometražnih filmova iz 34 zemlje, među kojima prvi put sudjeluje film iz Dominikanske Republike s temom Haitija.