SMRT NJEGOVE MUZE

Cohenovo emotivno pismo umirućoj Marianne

07.08.2016 u 16:07

Bionic
Reading

Jedna od prvih velikih ljubavi Leonarda Cohena, Norvežanka Marianne Ihlen s kojom je slavni kantautor i književnik nekoliko godina živio na grčkom otoku Hidri početkom šezdesetih te joj posvetio 'So long Marianne', preminula je proteklog tjedna u 81. godini. Cohen joj je nekoliko dana prije smrti poslao pismo koje je Marianne uspjela pročitati

Dobro je poznata ljubavna priča Leonarda Cohena i njegove Marianne koju je upoznao na grčkom otočiću Hidri gdje je živio u svojim dvadesetima. Lijepa Norvežanka bila je Leonardova velika ljubav, a s njezinim djetetom živjeli su nekoliko godina na otoku gdje je Cohen 1960. kupio kuću. Upravo je ona Cohena inspirirala za jednu od njegovih najljepših pjesama 'Bird on a Wire', a Leonard joj je posvetio i baladu 'So long Marianne'.

Marianne Ihlen preminula je u 81. godini u Norveškoj 29. srpnja, a samo nekoliko dana prije smrti primila je Cohenovo pismo. Glazbenika je o teškom stanju njegove nekadašnje ljubavi obavijestio prijatelj Jan Christian Mollestad. Već istog dana kad je čuo vijesti o Marianne, Leonard joj je napisao pismo koje je do Ihlen stiglo na vrijeme.

'Došlo je i to vrijeme Marianne kad smo ostarili, naša tijela se raspadaju i predosjećam da ću za tobom uskoro. Toliko sam blizu tebe da ako ispružiš svoju ruku, možeš me doseći. Uvijek sam te volio zbog tvoje ljepote i mudrosti, dalje ne trebam reći ništa jer ti sve znaš. Želim ti lijepo putovanje. Zbogom stara prijateljice. Vidimo se na kraju puta', riječi su koje je 81-godišnji Cohen uputio svojoj vječnoj ljubavi.

'Ljubav je za mene značila biti sretan. Ljubav je značila imati nekog uz sebe tko te čini sretnim. Leonard me činio sretnom', rekla je jednom Marianne dodavši kako se njihova ljubav dogodila spontano.

'Zahvalio mi je jednom što sam ga učinila toliko očajnim da je mogao pisati najljepše stihove. Bio je to dijelom kompliment za mene. Naša ljubav bila je sudbina, čak mi je i moja baka s kojom sam odrasla kad sam imala šest rekla da ću upoznati čovjeka koji će govoriti zlatnim jezikom', otkrila je Ihlen koja je znala napamet sve Cohenove stihove.

'Pjesma 'Bird on a Wire' meni najdraža  nastala  je kad sam trebala donijeti najvažniju odluku u svom životu, onu da ja i Leonard nećemo imati djece', ispričala je Marianne koja je s Cohenom provela sedam nezaboravnih godina. Upoznali su se u dućani kad je tek stigla na Hidru dok je kupovala sitnice za svoju bebu. 'Pozvao me na piće s prijateljima u blizini. Od tada pa do danas njegov glasje uvijek sa mnom', otkrila je. Svoj 80. rođendan 18. svibnja Marianne je proslavila s prijateljiama na Hidri.