SRETAN 80. ROĐENDAN!

Clint Eastwood - mačo emotivac kojeg žene obožavaju

31.05.2010 u 13:59

Bionic
Reading

Na današnji dan prije 80 godina u San Franciscu se rodio Clint Eastwood, radničko dijete koje vrlo vjerojatno ni u najluđim dječačkim snovima nije moglo zamisliti gdje će biti za 50, a kamoli za 80 godina. Ono što Ameri vole nazivati 'cornerstone', Eastwood je u američkom filmu postao odavno, a sve i da nikad nije stao iza kamere, bio bi ogromna mačo legenda

No, nakon režiranih 30 filmova, postao je besmrtni autor čija snaga i relevantnost nisu ništa manji njegovim ulaskom u deveto desetljeće. Doduše, eventualni znak usporavanja tempa može biti njegova lanjska objava da vjerojatno više neće glumiti, ali i ako mu posljednja odigrana scena na filmskoj vrpci ostane ona završna iz 'Gran Torina' u kojem njegov Walt Kowalski kao u najboljim danima Prljavog Harrya krene sam i goloruk razbucati bandite, bit će u tome puno simbolike.

Nabrojiti sve Clintove uspjehe, postignuća i nagrade u posljednjih četvrt stoljeća, otkad bi se otprilike moglo reći da je napredovao iz face u ozbiljnu facu, od igrača do onoga koji kontrolira igru, zahtijevalo bi previše vremena i prostora, a i radi se o općepoznatim mjestima. Eastwood je glumac, redatelj, producent, jazz glazbenik te kompozitor, i u baš svakom segmentu svoje umjetničke persone potpuno je ostvaren i afirmiran. Čak i kad bi ga se gledalo malo žućim, tabloidnim pogledom, pa se išlo u analizu njegove kratke političke karijere ili pak uspjeha kod žena, i tu bi se imalo štošta pohvalnoga reći.

Eastwood je miljenik milijuna žena diljem svijeta koje tako rado okreću glavu na spomen njegova renomea ljutog ženskara, koji ga prati oduvijek. Iako se uvijek trudio i uspijevao svoj privatni život zadržati za sebe, ipak je s godinama puno toga ispod njegovih plahti uspjelo izaći van, pa se tako, primjerice, odavno zna da, iako se ženio samo dva puta, iz brojnih manje ili više čvrstih veza ima čak sedmero djece (i dvoje unučadi) rođene u rasponu od 32 godine od pet majki. Troje od te djece rođeno je u vezama koje su trajale i dok je Clint bio zauzet, a nagađalo se da to nije konačan broj. U zlatnim danima ga se povezivalo, između ostalih, i s Jean Seberg, Catherine Deneuve i Barbrom Streisand, no s godinama se i on smirio, iako tu očito nije uputno davati nikakve prognoze, pa je tako već 14 godina u sretnom braku sa 35 godina mlađom TV novinarkom Dinom Ruiz, koja mu je 1996, 12 godina nakon što je postao djed, rodila najmlađu kćer Morgan. Na tom vjenčanju mu je kum bio najstariji sin Kyle.

Posljednjih godina kao da mu se nekako žuri, pa je ušao u vudialenovski ritam od jednog filma godišnje (2006. i 2008. ih je izbacio čak po dva), ali žurba kod njega ne znači i brzopletost, jer sve su to pomno promišljeni i dobro pripremljeni projekti. Imao je on, naravno i slabijih filmova u svojoj redateljskoj karijeri (a pogotovo glumačkoj), ali posljednjih desetak godina ga zaista 'ide kao ludo'.

Za kraj godine je najavljena i SF drama 'Hereafter' koju upravo završava prema scenariju trenutno strahovito vrućeg Engleza, Petera Morgana ('Kraljica', 'Frost/Nixon'), a sve to pokazuje da je Clintov autorski eros (pustimo sad onaj pravi) i dalje strašno jak i uvijek spreman na nove žanrovske izazove, nove suradnike, nove situacije… Odmah nakon toga Clint se baca na 'Hoovera', biopic osnivača FBI-a, za kojeg se šuška da će ga utjeloviti Leonardo DiCaprio.

A prije tek nešto više od pola stoljeća tada ni po čemu posebni povisoki mršavko, pokušavao se probiti u Hollywoodu zarađujući za život na benzinskoj pumpi, kao vatrogasac, ložač, drvosječa, ali i kao ragtime pijanist u nekom baru. Multitasker od početka do kraja, ne sumnjamo da će i ovaj rođendan provesti radno. Sretno, majstore!