FILMSKI ČETVRTAK

'Ciguli Miguli' u Hrvatskom državnom arhivu

18.06.2013 u 11:22

Bionic
Reading

U okviru Filmskog četvrtka 20. lipnja u 18 sati u Hrvatskom državnom arhivu očekuje vas fantastična humoreska 'Ciguli Miguli'

Filmska humoreska 'Ciguli Miguli' je po svjedočanstvu redatelja bila i službeno cenzurirana. Radi se o poprilično 'nevinoj' i gotovo dobronamjernoj kritici loših karakteristika jednog dijela birokratskog sustava. Ivan Ivanović je nesposoban i tašt, ali iznimno ambiciozan rukovoditelj koji dolazi u provinciju i bez imalo sluha za lokalnu zajednicu naprasno provodi zacrtani plan reforme kulturnog života grada. S druge strane nailazi na otpor, ali i na sve one negativne crte malograđanskog mentaliteta. Osim ove dvije struje, tu je i omladina koja gradi novi Dom kulture i time utjelovljuje pozitivne vrijednosti novog poretka.

Nakon prvog pregleda cenzure filmu su dodani dijelovi u kojima se daje jača kritika malograđanštine, ali je unatoč tome zabranjen i na kraju ipak prikazan 1977. Sami autori su bili iznenađeni zabranom jer film nije zamišljen kao žestoka i namjerna kritika tadašnje vlasti, nego kao pokušaj blagog ironiziranja određenih negativnih i komičnih karakteristika birokratskog sustava. Na kraju krajeva, cijeli sustav proizvodnje filmova u tom razdoblju je ustrojen tako da filmovi nastaju isključivo uz financijsku potporu države, prema tome jedina stvarna cenzura bila je autocenzura.