Gustafi

'Chupacabra'

  • Autor: D. Jagatić
  • Zadnja izmjena 09.09.2009 07:59
  • Objavljeno 10.09.2009 u 08:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nema sumnje da su Gustafi snimili izvrstan album, ali je zanimljivo to da su se odmaknuli od dosadašnjeg zvuka vrativši se na sam početak svoje karijere u rane osamdesete kada su se zvali Gustaf y njegovi dobri duhovi, iako su se na tom, novo izabranom putu, na kojem su izvukli neke stare glazbene uspomene, znatno više približili Manu Chau

'Chupacabra' trebao bi biti novi korak u karijeri istarskih glazbenih čarobnjaka zabave, jer novi osmi studijski album doista zvuči drukčije od njihovih dosadašnjih radova, poput svojevrsne kombinacije svega do sada skladanog, dobro izmiješanog, prikladno začinjenog i obogaćenog finim konjakom aktualnih glazbenih trendova world music i plesne glazbe. Istovremeno, Gustafi su i dalje zadržali svoj prepoznatljivi plesni ritam i istarski folk koji su pak pomiješali sa, kako sami kažu, psychodiscom, nueva latinom nazivajući preciznije svoju glazbu freak folkom što je možda i najtočniji opis žanra koji su na neki način sami stvorili.

Edi Maružin nije se libio u tekstovima oprati aktualnu vlast i opsovati sve što ne valja u svijetu u kojem živi, ali na jedan perfidan način kako samo on zna. Dakako, na istarskom dijalektu. Dolaskom pjevačice Barbare Munjas, Edi je obogatio vokalni dio pjesama koje djelomično više vuku na istarski folk blizak MIK-u, ali u njihovu slučaju uz neskriveni alternativni prizvuk i u slučaju 'Chupacabre' uz daleko više produkcijski kompleksniji, ispunjen svakojakim zvukovima koji se protežu od radiopostaja, mobitela, preko elektronskih zvukova do domaćih životinja.

Valja svakako spomenuti i to da je novom glazbenom izrazu Gustafa sigurno pripomogla činjenica da su, osim spomenute Barbare Munjas, u grupu ušla čak još četiri nova člana. Tako su Gustafi pomlađeni Edinom Pecmanom, Dinom Kalčićem, Romanom Hantih i Nikolom Bernabićem.

Odmaknuvši se napokon od grupe Texas Tornados, a približivši se Manu Chau, Gustafi na novom albumu zvuče najpotpunije i više 'svoje' nego ikada. Kao da su tek sada sazreli i svu svoju glazbenu vještinu, skladateljsko umijeće i jedinstvenu energiju kojom pršte odlučili ponuditi publici. S obzirom na materijal koji se nalazi na albumu 'Chupacabra', ta publika više nije samo u Istri, niti u Hrvatskoj, već bi komotno mogla biti bilo gdje u svijetu, jer Gustafi ovim albumom to zaslužuju.

Ocjena: 9/10

Izdavač: Menart

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi