VELIKO OTKRIĆE

'Četnici' – poslušajte radio dramu Orsona Wellesa

  • Autor: Velimir Grgić
  • Zadnja izmjena 11.03.2011 21:56
  • Objavljeno 11.03.2011 u 21:56
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Orson Welles i Vincent Price, dvije velike ikone filmske povijesti, početkom četrdesetih snimili su radiodramu 'The Chetniks', pravu odu 'spasiteljima Jugoslavije'

Hrabri borci predvođeni Dušanom okupljaju se na planini planirajući nove akcije za 'obranu slave Jugoslavije i slobodu svijeta' – tako nekako započinje drama 'The Chetniks', koju je veliki Orson Welles snimio još 1942. godine, iako je njezino postojanje do danas bilo gotovo predmet mitova, nešto za što su malobrojni čuli, a još malobrojniji poslušali.

'Sve je počelo još 2002. kada sam radio na svom dokumentarcu 'Druga strana Wellesa'. Tada sam otkrio da je nastupio u toj emisiji i krenula je potraga. Nakon godine dana uspio sam naći tipa u SAD-u koji ju je imao i htio prodati za goleme pare. Nije mi padalo na pamet kupovati. Nažalost, film je ostao bez toga. Kasnije, zahvaljujući brojnim ljudima na Wellesnet.com, gdje sam i osobno član, uspio sam naći osobu koja je to nabavila i linkala. To je bilo ovog Božića', objašnjava naš filmski arheolog Daniel Rafaelić, koji će 'The Chetniks', desetljećima 'izgubljenu' radiodramu predstaviti 28. travnja svim posjetiteljima svojih predavanja i projekcija propagandnih filmova 'Nikad viđeni filmovi iz tajnih arhiva', a koje održava u Dvorani Rab Hypo Centra.

U istom se programu nalazi i igrani film 'The Chetniks' (kao i poslijeratni dokumentarac o suđenju Draži Mihailoviću), dosad najpoznatiji primjer popkulturnog dokumenta prve faze zapadne politike prema četničkom pokretu, a koji je do sredine Drugog svjetskog rata smatran spasiteljem ovih prostora, prije negoli je Draža Mihailović zamijenjen Titom kao poželjnijim saveznikom.

'Orson Welles je u to vrijeme politički vrlo važna osoba u SAD-u. Bliski je prijatelj i suradnik predsjednika Roosevelta. Iako mu je filmska karijera u krizi, vrlo je aktivan kao političar pa je čak mijenjao Roosevelta u predsjedničkim debatama za izbor predsjednika SAD-a. Logično, zato je i pristao nastupiti u 'Treasury Star Parade', vladinoj radijskoj emisiji. SAD i Velika Britanija tada još podržavaju četnike pa je logično da je i ta emisija takva kakva jest. Ipak, Welles odmah započinje kontaktirati sa Sveslavenskim odborom u SAD-u, Lujom Adamićem, Vladimirom Dedijerom i dr., od kojih saznaje pravu istinu o kolaboraciji četnika s Talijanima i Nijemcima. Konačno, kao Rooseveltov suradnik, imao je sigurno i pristup informacijama koje drugi nisu imali', kaže Rafaelić, dodavši kako je 'sve ovo bitno prikazati javnosti jer kao da smo tek sad svjesni da nismo kao društvo dovoljno dobro razriješili pitanje Draže Mihailovića (o čemu svjedoći i nedavna polemika ViskovićJergović). Možda jest puno Draže u malo vremena (jer gledat ćemo ga i u ruskom filmu 'U planinama Jugoslavije'), ali ipak je potrebno da pokušamo probaviti i činjenicu da ga u ono doba nisu svi vidjeli onako kako o njemu razmišljamo danas. To je povijesna kontroverza i zato je zanimljiva.'

Cijelu radiodramu 'The Chetniks' poslušajte – ovdje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi