FESTIVALSKI NOVITETI

Četiri nova filmska programa na 11. ZFF-u

03.10.2013 u 14:36

Bionic
Reading

Jedanaesto izdanje Zagreb Film Festivala održat će se od 20. do 27. listopada u digitaliziranim kinima Europa, Tuškanac i Muzeju suvremene umjetnosti, zatim u Zagrebačkom plesnom centru te prvi put u Zagrebačkom kazalištu lutaka. Uz natjecateljski program koji donosi najsvježije debitantske naslove iz cijeloga svijeta, Zagreb Film Festival poznat je po bogatom popratnom programu – ove godine publika će tako moći uživati uz pedesetak nezavisnih naslova razvrstanih u sedam popratnih filmskih programa!

Od toga su tri već otprije poznata programa – 'Moj prvi film' koji ove godine na kino platna donosi prvijence danas kultnih poljskih redatelja, 'Velikih 5' upoznaje vas s aktualnim uspješnicama iz pet europskih kinematografija, dok 'Bibijada' fantastičnim filmskim avanturama već standardno uveseljava one najmlađe. Ovogodišnji programski noviteti odnose se na četiri potpuno nova filmska programa: 'Inspirirano stvarnim događajem', 'Istočnoeuropski SF', 'Queer Re-kreacija' i 'Dan LUX filma'!

Program 'Inspirirano stvarnim događajem' kroz pet intrigantnih filmskih priča predstavlja pet zanimljivih redateljskih pristupa inspiriranih stvarnim činjenicama i autentičnim događajima; bit će prikazan gruzijski film 'U procvatu', debitantski film autorskog dvojca Nane Ekvtimishvili i Simona Grossa koji je do sada osvojio desetak nagrada, uključujući nagradu na berlinskom festivalu te Srca Sarajeva za najbolji film i najbolje ženske uloge (glumice Liki Babluani i Mariam Bokeria). Publika će imati priliku vidjeti i film 'Njemački doktor' redateljice Lucije Puenzo, argentinskog kandidata za nominaciju za nagradu Oscar za najbolji strani film, kao i dvostrukog pobjednika festivala u Sundanceu (Grand prix žirija i publike), američki film 'Fruitvale Station' autora Ryana Cooglera koji na platna donosi priču o posljednjim danima i ubojstvu mladog Afroamerikanca Oscara Granta III, kojeg je ubila tranzitna policija u Oaklandu.

Foršpan filma 'Frutivale postaja'

Program 'Inspirirano stvarnim događajem' dijelom je potaknut uspjehom filma 'Krugovi' Srđana Golubovića, snimljenom prema istinitom događaju, a koji će biti prikazan izvan konkurencije u glavnom programu. 'Istočnoeuropski SF' je program kreiran u selekciji povjesničara i filmologa Daniela Rafaelića, a koji gledateljima nudi jedinstvenu priliku da zavire u žanr znanstvene fantastike Istočne Europe od 20–ih godina prošlog stoljeća naovamo. Uz kultne filmove Istočnog bloka – 'Aelita, kraljica Marsa' Jakova Protazanova i 'Ikarie XB-1 Jindricha Polaka, ZFF premijerno predstavlja i restaurirani domaći SF film Vladimira Tadeja, 'Tajna starog tavana'.

Foršpan filma 'Ikarie XB - 1'

Dan LUX filma' je program koji uključuje tri finalista u lovu na nagradu LUX koju Europski parlament dodjeljuje najboljem filmu za promicanje europskih vrijednosti i društveno relevantnih tema. Riječ je o belgijskom filmu 'Alabama Monroe (The Broken Circle Breakdown)' redatelja Felixa van Groeningena, britanskom 'The Selfish Giant' autorice Clio Barnard te francusko-talijanskom 'Miele Valerie Golino'. Nagrada LUX ustanovljena je 2007, a tijekom Dana LUX filma ova se tri finalista prikazuju istovremeno na 24 jezika u 28 država EU.

Foršpan filma 'Alabama Monroe'

Posljednji programski novitet, 'Queer Re-kreacija', realiziran je u suradnji s organizacijom Queer Zagreb, a uključuje filmove autora koji su otvorili prostor za queer izričaj na filmu. Pored redateljice Leontine Sagan koja je 1931. udarila temelje snimivši prvi film s lezbijskim aluzijama 'Djevojke u uniformi', posjetitelji će moći pogledati i filmove velikog Piera Paola Pasolinija, Basila Deardena te Jerryja Tartaglie, jednog od najznačajnijih queer umjetnika posljednjih 40 godina, kao i zaviriti u BDSM porno industriju kroz dokumentarni film 'Kink' redateljice Christine Voros i producenta Jamesa Franca.

Foršpan filma 'Kink'


Kompletan popratni program objavljen je na našim službenim web stranicama - zagrebfilmfestival.com