FILMSKA ELITA

Cannes počinje danas, 'Grace Kelly' otvara festival

14.05.2014 u 08:40

Bionic
Reading

Nicole Kidman kao Grace Kelly otvara ovogodišnji filmski festival u Cannesu projekcijom izvan konkurencije

Stiglo je i to doba godine, kada cijeli filmski svijet, od obronaka Los Angelesa do smogom zatrpanih studija daleke Kine, sjeda u avione za put do Azurne obale pa unutar desetak dana gledanja, biznisa, trgovine i tulumarenja pokušava skicirati filmsku sliku doba koje će uslijediti. Jer kao i svake godine, Cannes je mjesto na kojem će se premijerno prikazati naslovi koji bi sljedećih godinu do dvije mogli dominirati svim platformama. Ako od Francuza poberu pljesak, naravno, a ne zviždanje i primitivno dobacivanje uvreda.

Festival tako otvara 'Grace of Monaco', film Olivera Dahana izvan konkurencije; u utrci za Zlatnu palmu natječe se 18 naslova iz uistinu svih krajeva svijeta, od novog Cronenberga ('Maps to the Stars') do novog Godarda ('Goodbye to Language'). Atom Egoyan, Xavier Dolan, Ken Loach, Naomi Kawase, Tommy Lee Jones i Mike Leigh također su u krugu odabranih.


Glumac Ryan Gosling krenuo je stazama kolege Jamesa Franca pa postao redatelj – njegov prvijenac, fantasy-neo noir 'Lost River' bit će prikazan u programu 'Un certain regard', zajedno s uracima imena kao što su Asia Argento ('Misunderstood') i Wim Wenders ('Salt of the Earth').

U ostalim programima prikazat će se i novi film Zhanga Yimoua ('Coming Home'), dokumentarni omnibus 'Mostovi Sarajeva ' (Aida Begić, Puiu, Godard...) pa čak i posebna projekcija originalnog 'Teksaškog masakra motornog pilom'.
Već sada se govori da je, kada je tržište filmova u pitanju, za razliku od prošle godine, očit 'nedostatak' naslova – ako je 2013., baš kao i ove godine u Berlinu, bilo previše smeća koje nitko nije htio kupiti, distributeri 2014. navodno imaju manje izbora.

Postalo je jako jeftino snimiti filmove, zbog čega je tržište zapljusnuto proizvodima koji pojam 'jeftino' nažalost često izjednačuju s pojmom 'očajno'. Ostaje vidjeti kako će se tržište razvijati u danima koji slijede – tportal.hr će biti tamo pa čitajte i analizirate s nama!