OD 7. DO 17. VELJAČE

Brojna hrvatska ekipa na 63. Berlinaleu

06.02.2013 u 12:27

Bionic
Reading

Jedna od najvećih svjetskih filmskih manifestacija, Međunarodni filmski festival u Berlinu čije se 63. izdanje održava od 7. do 17. veljače 2013. ugostit će u svojim programima brojne hrvatske filmove i filmske autore

U programu Forum prikazat će se 'Obrana i zaštita' Bobe Jelčića i hrvatska manjinska koprodukcija 'Krugovi' Srdana Golubovića. Na filmskom sajmu EFM prikazat će se pet dugometražnih hrvatskih filmova, a hrvatska će se kinematografija svakodnevno predstavljati na štandu 116 u Martin Gropius Bau (MGB). Uz to, četvero mladih hrvatskih filmaša sudjeluje na 11. Berlinale Talent Campusu, a Tanja Miličić, voditeljica pulskog Kina Valli sudjeluje u radu ocjenjivačkog suda Europa Cinemas.

Program FORUM posvećen je inovativnim djelima koja predstavljaju odmak od srednje struje i njeguju nekonvencionalne filmske pristupe. Svjetska premijera 'Obrane i zaštite' održat će se u subotu, 9. veljače u 21,30 sati u dvorani Cinestar 8. Uz Bobu Jelčića, film će u Berlinu predstaviti producentica Zdenka Gold iz produkcijske kuće Spiritus movens i ostatak filmske ekipe. Radnja 'Obrane i zaštite' odvija se u suvremenom Mostaru, a prati jedan dan u životu sredovječnog muškarca Slavka (Bogdan Diklić).

Nakon svjetske premijere na Filmskom festivalu Sundance gdje je nagrađen Posebnim priznanjem žirija, u Berlinu će europsku premijeru doživjeti film 'Krugovi' Srdana Golubovića nastao u koprodukciji Srbije, Hrvatske, Slovenije, Njemačke i Francuske. Krugovi su priča o petero ljudi koje je povezao jedan tragičan događaj, a jednu od naslovnih uloga u filmu tumači Leon Lučev. Hrvatski producent filma je Boris T. Matić iz producentske kuće Propeler Film. Prva projekcija 'Krugova' u Berlinu dogodit će se u ponedjeljak, 11. veljače u 21,30 u dvorani Delphi Filmpalast.


Na EFM-u, najvećem europskom filmskom sajmu, svoje će market projekcije imati pet hrvatskih dugometražnih filmova. Riječ je o filmu 'Pismo ćaći', pobjedniku prošlogodišnjeg Festivala igranog filma u Puli u režiji, filmu 'Halimin put' Arsena A. Ostojića kojeg je nagradila publika Pule, ali i Međunarodnog filmskog festivala u Cottbusu, romantičnoj komediji 'Sonja i bik' redateljice Vlatke Vorkapić koji je imao najbolje kinootvaranje u Hrvatskoj u posljedjnih deset godina i kojeg je dosad u hrvatskoj pogledalo gotovo 100.000 gledatelja, omnibusu 'Košnice' u režiji međunarodne skupine autora čiju produkciju potpisuje mladi producent s ADU Ivan Kelava i kriminalističkoj drami 'Cvjetni trg' cijenjenog hrvatskog redatelja Krste Papića.

U radu 11. Berlinale Talent Campusa ove godine sudjeluju hrvatski redatelj Igor Bezinović, autor nagrađivanog filma 'Blokada', glumac Marko Cindrić, producentica Vanja Jambrović i filmska kritičarka Višnja Pentić.

Tanja Miličić, voditeljica pulskog kina Valli i producentica Festivala igranog filma u Puli odabrana je za članicu ocjenjivačkog suda Europa CINEMAS. Nagrada Europa CINEMAS dodijelit će se 15. veljače najboljem europskom filmu.