LONDON FILM FESTIVAL

Brad Pitt na na smrtonosnoj misiji iza neprijateljskih linija

16.08.2014 u 14:48

Bionic
Reading

Premijera biografske drame o engleskom kriptoanalitičaru Alanu Turingu 'The Imitation Game' otvorit će 8. listopada 58. BFI London Film Festival, a zatvorit će ga 19. listopada američki ratni film 'Fury' s Bradom Pittom u glavnoj ulozi

'The Imitation game' je povijesna drama o britanskom matematičaru, logičaru, kriptoanalitičaru i teoretičaru računarstva Alanu Turingu, središnjoj osobi u dešifriranju Enigme, kriptografskog stroja nacističke Njemačke. Turing je izumio stroj koji je razbio kodove Enigme, što je Saveznicima dalo ključnu prednost pred nacističkim snagama na nekoliko strateško važnih bojišta, te im omogućilo pobjedu u Drugom svjetskom ratu. Turing je nakon rata kriminalno gonjen zbog svoje homoseksualnosti, što ga je u konačnici nagnalo na samoubojstvo.

Godine 2009. tadašnji britanski premijer Gordon Brown javno se ispričao ispred britanske vlade zbog 'zapanjujućeg' tretiranja Turinga, a kraljica mu je u prosincu 2013. posthumno odobrila i kraljevski oprost.

Film prati bitku s vremenom Turinga i njegove ekipe u razbijanju njemačkih ratnih poruka u tajnom kriptografskom sjedištu britanske vlade u Bletchley Parku. Turinga glumi Benedict Cumberbatch dok je Keira Knightley njegova bliska prijateljica, također kriptoanalitičarka Joan Clarke. U filmu još glume Matthew Goode, Mark Strong, Rory Kinnear i Charles Dance. Režiju potpisuje Morten Tyldum prema scenariju Grahama Moorea temeljenom na biografiji 'Alan Turing: The Enigma' Andrewa Hodgesa

Cumberbatch, Knightley i Tyldum nazočit će u kinu Odeon na londonskom trgu Leicester Square premijernom prikazivanju filma, uz simultane projekcije u kinima diljem Velike Britanije.

Kompletan program 58. BFI London Film Festivala (LFF) bit će najavljen u srijedu 3. rujna, a zasad se zna da će ga 19. listopada zatvoriti europska premijera američke ratne drame 'Fury' redatelja Davida Ayera s Bradom Pittom u glavnoj ulozi. U filmu još glume Shia LaBeouf, Michael Pena i Logan Lerman. Premijeri u Odeonu nazočit će i Pitt i Ayer.

Radnja filma smještena je u travanj 1945., posljednji mjesec Drugog svjetskog rata. Pitt glumi narednika 2. oklopne divizije američke vojske Wardaddyja koji zapovijeda petočlanom posadom tenka 'Fury' na smrtonosnoj misiji iza neprijateljskih linija. Brojčano i oružano nadjačani, Pitt i njegov tim suočavaju se s nevjerojatnim naporima u herojskom nastojanju da udare u samo srce nacističke Njemačke.

BFI London Film Festival najveći je britanski filmski festival s više od 300 projekcija dugometražnih, dokumentarnih i kratkih filmova iz pedesetak zemalja. Osim ponajboljeg od svjetske filmske kreativnosti, originalnosti i mašte, festival nudi i bogat program javnih foruma, edukativnih radionica, predavanja i susreta s najistaknutijim pripadnicima globalne filmske industrije.