BLAGDANSKA GLAZBA

Božićni albumi – CD pod drvce, novac u blagajne diskografa

21.12.2011 u 09:37

Bionic
Reading

Ni ova godina neće oskudijevati božićnim albumima, a golemoj masi šarenih i nerijetko bizarnih naslova sada se pridružuju i nove ikone top lista, Lady Gaga i Justin Bieber

Božić dolazi, a ove godine čestitat će vam ga svi od Lady Gage preko Justina Biebera do Marka Tolje – na glazbenim albumima čijom kupnjom i polaganjem istih u djedovu vreću za spust kroz dimnjak i sami možete čestitati drugima. Poput štafete koja noseći audiozapis od ruke do ruke, zapravo od uha do uha, usrećuje mnoge u lancu. Izvođači i diskografi slave što konačno mogu unovčiti plodove svog rada – na kraju krajeva, nećete valjda skinuti božićni poklon s torrenta, zapakirati ga u folder sa šarenom vrpcom pa položiti ispod digitalne jelke? Kupci dobivaju po tko zna koju verziju jedno te istih blagdanskih pjesama, samo ovog puta izvedenih na drugi, nerijetko moderniji način, kao soundtrack novog prežderavanja uz pečenku i francusku salatu 21. stoljeća.

Komercijalni zov božićnog albuma jednako je glasan od samih početaka diskografske industrije pa do danas – kako su godine odmicale, tako je bilo potrebno sve manje truda u reciklaži i prilagodbi recepta, što nas je kroz mnoga desetljeća dovodilo i do takvih bizarnih primjera kao što su božićni albumi Billyja Idola, Johna Watersa i Twisted Sister, ali i pravih klasika s potpisom Elvisa, Phila Spectora i Nata Kinga Colea. Mariah Carey izgradila je dobar dio karijere na zavođenju Djeda Božićnjaka, Wham! već gotovo 30 godina udara u uši svaki put kada u prosincu krenete obilaziti gradske štandove s debrecinkom u gubici, a tu su se negdje uspjeli uvaljati i naši Fantomi, s nostalgičnim uranjanjem u rane šezdesete i poezijom pisanom po špranci prosječne božićne čestitke, poručivši 'sretan Božić svakome' mali milijun puta od devedesetih pa naovamo.

U hrvatskim izlozima svake sezone možete pronaći i nebrojene mnoge druge, starije i novije primjere brze kapitalizacije na božićnom biznisu, tipične primjere vrhunskog izokretanja zakonitosti religijske formule, pri kojem rođendan kralja socijalizma biva pretvoren u sam vrhunac tržišnog kapitalizma: svoje verzije blagdanskog soundtracka nude vam svi od Jacquesa Houdeka, Ivane Radovniković i Danijele preko Najboljih hrvatskih tamburaša, Klape Nostalgija, Kiće Slabinca i Dražena Žanka do Klinaca s Ribnjaka i spomenutog Marka Tolje.

No ove godine dugom popisu domaćica i stranog uvoza (Susan Boyle, Michael Buble, Carole King, Jersey Boys...) možemo pridodati i pomalo iznenađujuće, ali u konačnici, kad se malo bolje razmisli i obavi računica, i ne baš toliko čudne odluke dviju najvećih pop zvijezda 2011. da svoje carstvo nadograde uranjanjem u ekonomiju

Justin Bieber 'Mistletoe'

božićnih hitova. Justin Bieber tako nastavlja prodavati maglu klinkama dok još nije odrastao i obavio potpunu tranziciju u postpubertetsku ligu, a njegov božićni album 'Under The Mistletoe' ima humanitarni karakter (dio novca odlazi raznim fondacijama), iako je iza zavjese pomoći unesrećenima klasičan potez dokazivanja tržišne snage (prvi singl 'Mistletoe' za manje od jednog dana prodaje upao je ravno na prvo mjesto iTunesa).

Odluka Lady Gage da objavi 'A Very Gaga Holiday' možda i zvuči čudno, znamo li da konvencije baš i nisu dio njezinog opusa, no ni ta vijest ne treba biti previše iznenađujuća ako znamo još jedan detalj iz prošlosti: to da je gospodična Gaga još 2008. objavila singl 'Christmas Three', electro-pop sa Space Cowboyem i sempliranjem dvaju američkih blagdanskih klasika ('Deck The Halls' i 'The Little Drummer Boy'), kao i seksualnim aluzijama u sjeni kuglica i kolača. 'A Very Gaga Holiday' prava je brzopotezna mp3 eksploatacija, svega četiri pjesme među kojima je i nova verzija 'White Chrismas'. Bing Crosby ju je 1954. otpjevao u filmu istog naziva (a nakon toga i svaki izvođač koji je barem jednom održao božićni koncert na trgu ili TV studiju), a sada je pjesmi Gaga dodala i pokoji vlastiti stih. Zašto? Zato što može, ali i zato što smatra da je original 'prekratak'.

Ipak, stara garda i ovog je puta prešišala novu – dok se uvijek provokativna Gaga uhvatila evergreena pa uz njega prodaje besmislene koncertne verzije novih singlova kako bi napunila prostor svog digitalnog, ali i dalje u osnovi konzervativnog EP-ja, veteranka Kate Bush na svom novom zimskom albumu '50 Words For Snow' objavljuje pjesmu 'Mistraldespair', o vrućoj ljubavnoj aferi sa Snješkom!