NAPUSTIO GRUPU QUASARR

Boris Štok o razlozima odlaska, seriji 'Novine' i Yayi

27.11.2016 u 06:00

Bionic
Reading

Frontman i suosnivač višestruko nominirane i nagrađivane riječke grupe Quasarr, nakon tri studijska albuma spreman je za nove izazove. Vokalist karizmatičnog glasa krenuo je nedavno u solističke vode. Prva pjesma s kojom se predstavlja je duet s Jadrankom Ivaniš Yayom 'Ove misli', a za tportal je ispričao zašto je odlučio napustiti bend i imponira li mu što je jedna od pjesama Quasarra završila kao odjavna špica televizijske serije 'Novine'

Boris Štok je kao suosnivač i dugogodišnji član višestruko nominirane i nagrađivane grupe Quasarr proveo 16 godina. U bendu je djelovao kao autor tekstova, koautor glazbe i glavni vokal. S Quasarrom je snimio tri albuma 'Quasarr', 'Propaganda' i 'Sjene'. S pjesmom 'Ljubav' u kojoj je gostovala Josipa Lisac osvojili su Porina za Najbolju vokalnu suradnju. Boris je s Vedranom Križanom 2008. godine osnovao projekt Manofon te su objavili dva izdanja - 'TV um' i '2'.

Znači li pjesma 'Ove misli' početak vaše solo karijere?

Da, svakako! Poželio sam promjenu i samostalnost. Napraviti odmak od onoga što sam do sada radio, najviše u kreativnom smislu. Imam jako puno pozitivne energije i ideja koje želim pretvoriti u glazbu. Puno radim i snimam pa sam siguran da će i publika prepoznati tu kreativnost te da će im se pjesme svidjeti. Vanja Tataj napravila je vizualni koncept cijelog projekta i lyric video, a upravo snimamo i spot s Yayom na dvije lokacije, u Zagrebu i Rijeci. Estetika i vizuali cijele priče su mi jako bitni. Tu je i web stranica na kojoj se može poslušati sve što radim te snimam.

Koliko se vaše zamisli odmiču od nekih temeljnih postavki benda Quasarr, čiji ste suosnivač?
Pjesme su melodičnije, pitkije, a stilski i zvukom malo raznolikije. Veći naglasak dao sam vokalu i boji. Najveći izazov je pomiriti gomilu ideja koje ti se motaju po glavi, imati mjeru u aranžmanima, melodijama. Osim autorskih pjesama, napravio sam i nekoliko obrada velikih bendova s ovih prostora iz vremena 80-ih koji su svojim zvukom utjecali na mene, nazovimo to mojim 'homageom' bendovima poput EKV-a, Idola i Denis&Denis. Vizualno, fotografijom i videom želim cijelu priču dignuti na nivo više. Vjerujem da će se ljudi ugodno iznenaditi.

Kako je došlo do suradnje s Yayom? Koliko ste pratili njezin dosadašnji rad u Jinxima?
Yaya je pjevačica s karakterističnom bojom vokala i velikom karizmom koju nosi, stoga naravno da imponira njena želja da gostuje na pjesmi. Poslao sam joj pjesmu i vrlo brzo smo sve realizirali. Oboje imamo tu sličnu 'tamniju' boju i estetiku vokala, pa sam bio siguran da će se lijepo uklopiti u priču. Htio sam da nam glasovi zvuče kao jedno tkivo, a opet senzualno s puno ekspresije i jako sam zadovoljan kako je sve ispalo, da pjesma nije tipičan duet.


S Yayom je Boris snimio pjesmu 'Ove misli'

Budući da je ovo jedna u nizu pjesama koje se spremate objaviti, znači li to prestanak rada s Quasarrom ili je to privremeni odmak?
Pjesma 'Ove misli' je tek prvi singl, a upravo se snimam spot. U pripremi već imam nekoliko gotovih novih pjesama. Plan je do ljeta izbaciti tri, četiri nove pjesme pa album te što prije krenuti svirati. Quasarr me formirao kao pjevača i glazbenika, a dečkima želim sve najbolje. Ali nemam kalkulacija, trenutno ne razmišljam više o tome i usredotočio sam se isključivo na samostalni rad.

Nedavno je krenula hvaljena serija 'Novine', a za odjavnu špicu je odabran hit Quasarra. Koliko vam to znači i jeste li pogledali koju epizodu?
Jako mi se sviđa estetika koju Dalibor Matanić daje svojim filmovima, stoga naravno da imponira kada je za špicu odabrao upravo glazbu Quasarra. Radi se o vrhunskoj televizijskoj seriji i produkciji na ovim prostorima, koja prati svjetske trendove. Lijepo je znati da si dijelom toga.

Vaše pjesme odabrala je i Maša Kolar za svoju baletnu predstavu, a interesantno je da ste svoju glazbu uživo izvodili s plesačima na pozornici. Postoje li još neke slične ideje u budućnosti?
Do suradnje je došlo na inicijativu Maše koja je prepoznala sebe u toj glazbi i odlučila se za taj medij i platformu izvedbe, plesači s bendom na sceni, uživo. Takvi projekti se uvijek dogode spontano, kada se kreativci prepoznaju, pa se nadam da će i u budućnosti biti sličnih suradnji. Ali, naravno, na moju autorsku glazbu. Ja sam svakako otvoren za slične suradnje.


U grupi Quasarr proveo je 16 godina i objavili su tri studijska albuma


Boris je kao dio banda Quasarr zapjevao i s Josipom Lisac u pjesmi 'Ljubav'