ALBUMI TJEDNA

Blijeda povratnička kolekcija Destiny's Childa

30.01.2013 u 07:53

Bionic
Reading

Povratnička kolekcija balada Destiny's Childa, dvostruki album škotskih stadionskih aspiranata Biffy Clyro plus sjajan debi dosad slabo poznate Rachel Zeffire…


DESTINY'S CHILD – LOVE SONGS

TKO/ŠTO/KAKO/KADA Destiny's Child razišle  su se na vrhuncu svoje slave, ali i mrvicu nakon svog kreativnog vrhunca – poslije četvrtog albuma, naslovu ne baš najvjernijeg 'Destiny Fulfilled' iz 2004. Naime, u tom su trenutku sve tri cure imale uspješne solo albume iza sebe (najmanje uspješna Michelle Williamas čak dva), a Beyonce je već bila na rubu globalne eksplozije. Sedam-osam godina kasnije, karijere Williamsice i ipak nešto uspješnije Kelly Rowland stagniraju dok Beyonce teško može biti 'veća' – u mjesec dana odradit će dvije američke svetinje – Obaminu inauguraciju i Superbowl. Jasno je dakle kome onda treba 'ponovno okupljanje' Destiny's Childa, a kome baš i ne, pa možda ovo treba gledati kao Beyonceinu velikodušnu slamku spasa bačenu svojim frendicama? Bilo kako bilo, zasad nije jasno hoće li se ovo razviti u nešto više, novi album ili turneju ili će pak sve stati na ovoj kolekciji i jednoj jedinoj novoj pjesmi koju ona donosi, tek korektnoj 'Nuclear'. 'Love Songs' kolekcija je koja izbjegava singlove (uz tek par izuzetaka) i umjesto njih sabire balade s četiriju albuma destinyjevki koje ovako na hrpi otkrivaju bolnu činjenicu da balade nikad zapravo nisu bile njihov forte…
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG Prema zvuku i produkciji većine stvari protok vremena nije bio nimalo blag, a osim toga više od pola ih se u startu, bez obzira na produkciju, utapa u osrednjosti.
NAJBOLJE STVARI 'Say My Name' njihova je vjerojatno najbolja stvar, no ovdje je u krajnje neuzbudljivom Timbalandovom remiksu, a od ostalih se pak ističu 'Emotion', 'Brown Eyes' i 'Cater 2 U'…
DAKLE 'Love Songs' će vjerojatno ispuniti svrhu – podsjetiti svijet na to što je Beyonce radila dok nije postala Beyonce, no za pravi doživljaj Destiny's Childa preporučuje se daleko superiornija kolekcija '#1's' iz 2005. godine.

OCJENA: 5,5/10
DATUM IZLASKA:
29. siječnja
IZDAVAČ: SONY COLUMBIA/MENART

BIFFY CLYRO – OPPOSITES

TKO/ŠTO/KAKO/KADA Škotski rokeri Biffy Clyro prošli su dug i dalek put od svojih prog metal početaka početkom milenija i polaganog građenja onoga što bi trebalo kulminirati na ovom ambicioznom dvostrukom albumu. 'Opposites', njihov šesti album, trebao bi ih, dakle, od benda koji će mnogi rado zvati za predgrupu na stadionskoj turneji, pretvoriti u samostalne stadionske headlinere, ranga Muse. U tu su svrhu morali minimalno napumpati svoj zvuk, ali ga i maksimalno ispeglati i približiti, primjerice, zemljacima Snow Patrol (a i jedni i drugi u daljini ponekad pomalo vuku na škotske legende Del Amitri) i u tome su uspjeli relativno dobro, no s autorskim nadahnućem ipak značajno kaskaju za navedenim uzorima.
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG Pola-pola – iako ima dosta jakih momenata, ima i dosta 'mahovine' – album definitivno nije trebao biti dvostruki.
NAJBOLJE STVARI
'Opposite', 'Black Chandelier', 'Biblical' (disk 1), 'Spanish Radio' (disk 2)…
DAKLE Šteta da se Biffy Clyro nisu držali one 'manje je više', imali bi puno bolju šansu realizirati svoje ambicije.

OCJENA: 6,5/10
DATUM IZLASKA:
28. siječnja
IZDAVAČ: 14th Floor/Warner Bros/Dancing Bear

RACHEL ZEFFIRA – THE DESERTERS


TKO/ŠTO/KAKO/KADA
O Rachel Zeffiri ne znamo puno, ali to zapravo nije ni važno. Ipak, kakvu-takvu pažnju izazvala je kao polovica dua Cat's Eyes koji je tvorila s Farisom Badwanom, frontmenom The Horrorsa. Znamo i da je Kanađanka, da živi u Londonu i da je klasično obrazovana sopranistica, a 'The Deserters' je njezin solo debi. No ono što na tom debiju doznajemo puno je važnije od suhe faktografije – Rachel je, naime, isporučila snenu, snoliku kolekciju gothic/barok pop balada koje kao da su ispale iz kakvog filma Davida Lyncha dok još nije odlutao u potpunu apstrakciju (Zeffira ponekad čak i otvoreno sliči na Julee Cruise). Na prvi pogled škrti aranžmani zapravo kriju fine orkestracije i/ili međuigru piana, harfe i Zeffirina anđeoskog glasa uz tek rijetko pojavljivanje ritmičkih elementa.
OMJER DOBROG I ONOG DRUGOG Većina dobroga.
NAJBOLJE STVARI 'The Deserters', 'Front Door', 'Here On In', 'To Here Knows When' (obrada My Bloody Valentinea)…
DAKLE Treba li ili ne zapamtiti ime Rachel Zeffire, manje je važno, ali njezine 'Dezertere' treba svakako čuti.

OCJENA: 8/10
DATUM IZLASKA:
10. prosinca
IZDAVAČ: RAF Records