LJUBAV PREMA UMJETNOSTI BOLI

Bizarne ozljede na filmskim setovima

21.12.2012 u 12:22

Bionic
Reading

Posada broda 'Plaćenici' jedna je od najopakijih i najtvrdokornijih ikad okupljenih na filmskom platnu. No da ne bi bilo zabune ni trunka sumnje u ijednom umu gledatelja, momci, ili bolje reći, gospoda u najboljim godinama, su se potrudili to zorno pokazati i dokazati. Veliki dio vratolomija izveli su sami, što je dovelo do jedne od legendarnih fotografija iz filmskog svijeta – one na kojoj Stallone i Schwarzenegger dijele bolničku sobu

The Guvernator aka Arnold Schwarzenegger, koji je prava mašina na društevnim mrežama, obavijestio je internetskim putem svoje obožavatelje da nemaju razloga za brigu, nakon zlostavljanja vlastitog tijela na setovima 'Plaćenika 2' i 'The Last Stand' trebao je tek malo 'poštelavanje' ramena.

U susjednom krevetu je Sylvester Sly Stallone čekao sličan servis. No, za njega su vratolomije sa seta 'Plaćenika 2' imale i doslovno značenje. Naime, u sceni šore sa Steveom 'Stone Cold' Austinom, bivši hrvač mu je doslovno slomio vrat. Srećom, vratni mišići napucani hormonom rasta zaustavili su hrvački zahvat na vrijeme prije trajnih posljedica, no suvenir sa snimanja je ostao – metalna pločica koja spaja Stalloneova tri vratna kralješka.

Dok većina nas na samu pomisao takve ozljede u glavi viče 'auč' uz škrgut zuba, Stallone ističe kako to nije ni najbolnija ni najozbiljnija ozljeda koju je pretrpio na setu. Ozljede mu svakako nisu strane, primjerice, za vrijeme snimanja 'Rockyja II' pokidao je prsne mišiće u natjecanju tko će podići veću težinu u benchu, no najbolniju ozlijedu zadobio je na snimanju 'Rockyja IV'.

U želji da borba između Rockyja i Rusa Ivana Drage izgleda što uvjerljivije, dogovorio se s Dolphom Lundgrenom da se pomakljaju za stvarno. Švedski kemijski inženjer s crnim pojasom u Kyokushinkai karateu plasirao je direkt kakvog se ne bi posramio ni naš Cro Cop posred prsa talijanskog pastuha, kojemu je od siline udraca došlo do oteknuća srca zbog čega je morao biti hitno hospitaliziran, u stvarnoj životnoj opasnosti. Scena je naravno iskorištena u filmu.

Slična scena u kojoj se stvarna ozljeda savršeno uklopila u filmsku naraciju dogodila se za vrijeme snimanja 'Gospodara prstenova: Dvije kule'. Nabasavši sa svojom tročlanom družinom na gomilu spaljenih trupla među kojima nalazi dijelove opreme svojih hobitskih prijatelja, shrvan samom pomisli na gubitak prijatelja, Aragorn iz sve snage šuta orkšku kacigu te pada na koljena uz grleni krik duševne boli i očaja. Viggo Mortensen je svojom upečatljivom glumom učinio scenu jednom od pamtljivijih u trilogiji, no imao je malu pomoć. Naime, krik duševne boli isprepleo se s onim fizičke boli, obzirom da je prilikom šutanja kacige, ne očekujući da je toliko teška, slomio dva nožna prsta.

Osim dva slomljena prsta, nastradao je i Aragornov zub. Ekipa sa seta je bila navikla gledati Vigga u Aragornovom kostimu i mimo snimanja, čak je i objedovao s mačem na stolu, a na set bi dolazio pješice kako bi njegov putovanjem istrošeni lik bio vjerodostojniji, stoga nikog nije čudilo kad je slomljeni zub pokupio, zamolio da mu ga zalijepe super ljepilom, te nastavio snimanje.

Neprikosnoveni kralj ozljeda na setu je bez sumnje Jackie Chan. Hongkoški glumac nema vjerojatno ni jednu košćicu u tijelu koju nije bar jednom slomio, a brojne ozljede koje je zaradio na snimanjima većinom su i iskorištene u njegovim filmovima. No uz izrazito bolne lomove nosa, jagodične kosti, iščašenog kuka i zdjelice, kao najbolniju pamti onu zadobivenu u Zagrebu. Za vrijeme snimanja 'Božjeg oklopa' pao je s drveta na glavu te slomio lubanju čiji dio mu se zabio u mozak. Nakon višesatne operacije kirurzi su ga uspjeli vratiti u početno nenormalno stanje s malim poboljšanjem – komadom neuništive plastike na mjestu gdje mu se odlomila lubanja.

Unatoč tome što izgleda kao grčko božanstvo, ni Brad Pitt nije neuništiv. Za vrijeme snimanja 'Troje' zadobio je jednu vrlo neugodnu ozljedu, dodatno začinjenu kiselim okusom ironije, naime, pred sam kraj snimanja pukla mu je lijeva ahilova tetiva. Zlobnici bi rekli da se uživio u ulogu, zbog čega je premijera kasnila mjesecima.

Mel Gibson
je znao da će ga po premijeri 'Pasije' gledatelji i kritika zasuti drvljem i kamenjem, no vjerojatno se nije nadao kritici samog 'Svevišnjeg'. Na žalost glavnoga glumca, Jim Caviezel je naposljetku podnio najveću žrtvu. Osim što je pretrpio iščašenje ramena viseći razapet na križu, prilikom snimanja scene propovijedi na gori, dotaknula ga je Božja ruka. Ostatak ekipe je umjesto ruke vidio munju koja ga je spržila uz gromoglasan prasak.

Ni nježniji spol nije pošteđen ozljeda na setu, a među njima je pravi baksuz Halle Berry. Prije no što smo morali pretrpjeti bol gledanja 'Žene mačke', Halle ju je pretrpjela na setu kad ju je pogodio reflektor u glavu. Zatim joj se na snimanju 'Umri drugi dan' zabila krhotina dimne bombe u oko, a za najbolniju ozljedu se pobrinuo njezin kolega i džentlmen Robert Downey Jr. Za vrijeme snimanja 'Gothike' je u sceni kad joj svija ruku iza leđa bio toliko uvjerljiv da ju je slomio. Ups!

Zanimat će vas u MAXtv videoteci:
Kolekcija Plaćenici