NOVO IZDANJE

Bibijada otvara filmsku sezonu za najmlađe

28.09.2012 u 16:48

Bionic
Reading

Jubilarno, deseto izdanje Zagreb Film Festivala održat će se od 14. do 21. listopada na nekoliko zagrebačkih lokacija

U svom filmskom programu festival opravdano daruje one najmlađe – naime, već šestu sezonu program Bibijada na zagrebačka kinoplatna donosi filmove namijenjene osnovnoškolskom uzrastu.

U proteklih pet godina, Bibijadu je posjetilo više od 15 tisuća gledatelja iz 45 osnovnih škola i sedam dječjih domova, što pokazuje velik interes najmlađih filmofila i nagrađuje započetu praksu približavanja filmskog medija najmlađoj publici! Ovogodišnja će se Bibijada održati u kinu Europa te u Muzeju suvremene umjetnosti, a uključuje četiri dugometražna i četiri kratkometražna naslova.

'Male šanse' je obiteljski film autorice Nicole van Kilsdonk u nizozemskoj produkciji u čijem je središtu devetogodišnja Kiek. Iako njihova zemlja već dugo nije pogođena ratom, Kiekina obitelj ipak osjeća posljedice ratova. Naime, Kiekin otac radi kao doktor u Afganistanu, što je plaši pa ona odluči preuzeti stvari u svoje ruke. Ovaj zanimljiv uradak koji progovara o značajnim životnim pitanjima kroz dječju prizmu ovjenčan je nagradom Cinekid za najbolji nizozemski film 2011., a namijenjen je djeci u dobi od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.

Danski film Karla i Jonas topla je priča o ljubavi i odrastanju dvoje istoimenih protagonista. Karla je zaljubljena u Jonasa, dječaka iz sirotišta koji nikada nije upoznao svoje roditelje. Jedine informacije koje posjeduje su rodni list i stara fotografija. Zajedno odlučuju krenuti u zahtjevnu misiju – u potragu za Jonasovim roditeljima. Karla i Jonas posljednji je dio trodijelne adaptacije priča o Karli spisateljice Renée Toft Simonsen, a u režiji uspješne autorice Charlotte Sachs Bostrup. Ova priča namijenjena je uzrastu od četvrtog do šestog razreda.

Uz filmski program, Bibijada ove godine pokreće i edukativnu radionicu za sve mlade filmofile. U pet dana u kinu Grič petnaestak malih filmskih stvaraoca u dobi od 10 do 14 godina radit će na realizaciji svog prvog igranog filma pod budnim okom mentora Jure Troje, voditelja nastave medijske kulture u OŠ Ivan Goran Kovačić. Završeni film bit će prikazan na velikom finalu Bibijade, u subotu, 20. listopada u kinu Europa.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti na radionicu na e-mail marijaratkovic@gmail.com. Najbrži i najsretniji mali filmaši osigurat će svoje mjesto na Bibijadinoj filmskoj stvaraonici.