NEDJELJA, 18-24 SATA

Besplatno pogledajte dvije filmske kontroverze

08.02.2014 u 08:38

Bionic
Reading

U nedjelju u sklopu ovotjedne Nedjeljne Avvanture na tportalu besplatno pogledajte kontroverzni film 'Noor' i vrlo zanimljiv animirani dokumentarac 'Crulic – The Path to Beyond'

Noor je feminizirani muškarac koji se nakon smrti oca priključuje zajednici khusasa, osobama trećeg spola, ili po naški, transrodni osobama. Na nagovor svog ljubavnog partnera Hine, Noor se odluči na kastraciju, čime postaje punopravni khusas. Kako ništa nije vječno, pa tako ni ljubav, Hina i Noor prekidaju vezu. Nakon prekida naš junak odluči napustiti zajednicu i pronaći ženu koja će ga prihvatiti takvog kakav je. U ovom intrigantnom filmu glavni junak tumači samog sebe, što igranom filmu daje ozbiljnu dozu dokumentarnosti.

Film su režirali Çağla Zencirci (Ankara, r. 1976.) i Guillaume Giovanetti (Lyon, r. 1978.), koji su svoje filmsko stvaralaštvo započeli kratkim dokumentarnim filmovima snimanima na Bliskom istoku, u Središnjoj Aziji i Europi. Filmovi su im prikazani i nagrađeni na više od 100 Festivala (Berlinale, Locarno, Rotterdam, Tampere, FIDMarseille, itd.) te su prikazani na nekoliko europskih TV kanala (France 3, Ciné Cinéma, Planète, Spanish TVE, Eurochannel itd.) 'Noor' je njihov prvi igrani film, sniman u Pakistanu zahvaljujući potpori MEDIA programa.


Dugometražni animirani dokumentarac 'Crulic – The Path to Beyond' priča istinitu priču o 33-godišnjem Rumunju Claudiuu Crulicu koji je umro u poljskom zatvoru usred štrajka glađu. Glavni junak u filmu se obraća gledateljima ironičnim glasom (rumunjski glumac Vlad Ivanov) iz groba. Tragičnost priče pojačava odličan vizualni sloj kao rezultat ručnog crteža, kolaža, stop-animacije i drugih vrsta animacije koji se svi stapaju u nezaboravan i nevjerojatno kompaktan film.

Film Ance Damian nastao je kao rezultat ručnog crteža, kolaža, stop-animacije i drugih vrsta animacije koji se svi stapaju u nezaboravan i nevjerojatno kompaktan film.


Filmove 'Noor'i 'Crulic – The Path to Beyond' besplatno pogledajte na avvantura.tportal.hr u nedjelju 9. veljače od 18 do 24 sata u sklopu Nedjeljne Avvanture na tportalu. Nakon toga možete ih gledati uz minimalnu naknadu od 7,50 kuna u sklopu usluge Video on Demand