Sheitans / GoNoGo

Beskompromisni rokeri i nova indie nada

23.11.2012 u 11:53

Bionic
Reading

Nakon što su se predstavili prvim albumom 'Lica s tjeralica', ali se i brzo spustili na zemlju shvativši kako se tretira rock'n'roll u ovoj zemlji, Sheitansi su stali na loptu, dobro razmislili i snimili još bolji i još beskompromisniji rock'n'roll album, nasmijavši se u lice svima koji su kimali glavama i govorili da nikad ništa od njih. GoNoGo je pak novi bend Tomislava Šnidarića, bivšeg frontmena proslavljenog Ruiza, koji je uz pomoć iskusnih muzičara s domaće indie scene stvorio novi indie pop bend koji svojom krepošću, svježinom, melodioznom energijom i zaraznim gitarističkim rifovima spada na američke i britanske top ljestvice

Dejan Đukić kao frontmen i gitarist, Nenad Dujmić kao glavni gitarist, Mario Vidović na basu i Slaven Kustura na bubnjevima četvorka su koja potpisuje ovaj beskompromisni rock'n'roll album ispunjen sa 12 čistokrvnih rock pjesama. Štoviše, gotovo sve pjesme potpisuju sva četvorica, što znači da se ne radi o jednom talentiranom autoru, već o sjajnoj suradnji talentiranih muzičara. I koliko god je Đukić uvjerljiv kao pjevač (koji još uvijek dosta podsjeća na Caneta iz najboljih dana, ali uz vidljivo eksponiranje vlastitog vokalnog izraza), toliko je Dujmić jedan od boljih rock gitarista koji su se pojavili na ovim prostorima.

Potpis videa ...
Toliko dobrih rifova i 'trljanja' gitarskih žica već se dugo nije čulo u Hrvatskoj. Goran Bare će možda poželjeti neki duet kada čuje Sheitanse, a Davor Viduka možda poželi Dujmića kao glavnog suparnika u nekom od svojih rock izleta. 'Roba s greškom' fantastičan je primjer odličnog domaćeg bluesa, a 'Brojalica' je već dobila svoje priznanje jer je upravo tim singlom najavljen album i odlično je prošao kod publike. Međutim da ne bi odletjeli previsoko, ipak treba navesti i slabosti. U slučaju albuma 'Dvica' bez sumnje je to pjesma 'Sloboda', u kojoj repanje paše kao Sanader na čelu Vlade. Nepotreban eksperiment koji se nije pokazao nimalo dobrodošlim u opusu Sheitansa. Ni produkcija nije najjača strana albuma, iako je potpisuje Dujmić i izvjesni Krme. I dok je Dujmić sjajno izbacio gitaru u prvi plan, dajući joj prikladnu i zasluženu glavnu ulogu, toliko je zapostavio cjelokupnu zvučnu sliku kojoj nedostaje groovea prisutnog u nastupima benda uživo.

Kako god, Sheitansi su svojim drugim albumom dokazali da nisu slučajno tu i da ono što rade rade s mudima i bez kompromisa. Sve ostalo je na publici koja ih treba prepoznati, a potom i bez problema zavoljeti ukoliko traži domaće rock heroje.

GoNoGo doista dolaze iz sasvim druge priče. Njihov rock izraz najbliži je muzici koju su iza sebe ostavili Dinosaur Jr. i Fugazi, ali dovoljno originalno da se mogu i smiju zvati vlastitim imenom GoNoGo. Šnidarić je taj svoj fantastičan talent stvaranja pitke melodije u kombinaciji sa žestokim rifovima, uz odmjerenu podršku ritam sekcije, koji je već pokazao u Ruizu, toliko usavršio da pjesme s ovog EP-a stvarno zvuče kao da ih znate već godinama, jer je jedno preslušavanje sasvim dovoljno da vam se uvuku pod kožu. Uz iznimku remiksa pjesme 'Tommy Boy', koju potpisuje Blashko, koji je pak od originala stvorio ljigavu disco poskočicu. Kao šala prolazi, ali kao ozbiljna pjesma – teško!

I koliko se bendom GoNoGo uspio odmaknuti odbivše grupe, zbog nešto veće melodioznosti i razigranosti pjesma 'In Clouds' logičan je slijed opusa Ruiza. S

Potpis videa ...

gitaristom grupeKiper Zdravkom Šavorom (ex Garage Monsters), bubnjarom Goranom Andrijanićem (ex Brassneck) te basisticom Ivanom V. (Don't Mess With Texas), Šnidarić je očito pronašao sve ono što nije uspio ostvariti s Ruizom. Već druga od šest pjesama s ovog EP-a, 'Tommy Boy', dovoljno govori o njegovom i njihovom kapacitetu, jer 'Tommy Boy' može komotno stajati na bilo kojoj indie top ljestvici bilo gdje u svijetu. Još da iza sebe ima jaku menadžersku mašinu, GoNoGo bi mogao do samog vrha. I pjesma 'Homeless Man' zvuči poput ultimativnog hita kojem samo nedostaje eter jer će publika automatski zaplesati uz osmijeh na licu. Bez pretjerivanja!

Međutim uvijek ostaje to otvoreno pitanje pjesama na engleskom jeziku. Naravno da zvuče svjetski, ali baš zbog toga imaju i konkurenciju više desetaka tisuća sličnih bendova koji pokušavaju pronaći svoje mjesto pod suncem. Da odluče te iste pjesme otpjevati na hrvatskom jeziku, GoNoGo bi bez sumnje zauzeo prva mjesta domaćih top ljestvica. Kako zbog bolje razumljivosti, tako i zbog standardne zatvorenosti hrvatskog etera prema talentiranim domaćim glazbenicima koji se bolje izražavaju na engleskom nego na hrvatskom jeziku.

U svakom slučaju, GoNoGo ima sve predispozicije nastaviti tamo gdje je stao Ruiz i osvojiti scenu. Kako domaću, tako i stranu. Još samo da odluče to zaista i napraviti te krenu do ozbiljnog i profesionalnog pristupa karijeri muzičara.

Sheitans 'Dvica' (Dancing Bear): 8/10

GoNoGo 'First' (Geenger Records): 8/10