'LINCOLN' KRATKIH RUKAVA

'Argu' glavne nagrade američkih kritičara

11.01.2013 u 10:13

Bionic
Reading

Iako je 'Lincoln' imao najviše nominacija, film 'Argo' osvojio je glavne nagrade američkih kritičara, one za film i redatelja

Spielbergov Lincoln' ušao je u utrku za Nagrade američkih kritičara (Critics' Choice Movie Award) s rekordnih 13 nominacija, no potvrdio ih je svega tri. Nagradom struke okrunjeni su Daniel Day-Lewis za najbolju mušku ulogu, Tony Kushner za scenarij i John Williams za glazbu.

Među nagradama koje su pobjegle 'Lincolnu' nalaze se i one glavne, za film i redatelja, kojima su se pomalo neočekivano okitili 'Argo' i njegov redatelj Ben Affleck.

Jessica Chastain proglašena je najboljom glavnom glumicom za ulogu u filmu 'Zero Dark Thirty' u kojemu tumači CIA-inu operativku koja pokušava uloviti Osamu bin Ladena.

Jennifer Lawrence osvojila je dvije nagrade – za najbolju glumicu u komedijii to za ulogu u filmu 'Silver Linings Playbook' te za najbolju glumicu u akcijskom filmu, za ulogu u 'Igrama gladi'.

Silver Linings Playbook' okrunjen je s najviše nagrada, čak četiri. Osim Lawrence, nagradu je sam film u kategoriji najbolje komedije, Bradley Cooper za najboljeg glumca u komediji te za najbolju glumačku ekipu

U konkurenciji akcijskog filma, 'Skyfall' se okitio nagradom za najbolji akcić, Daniel Craig za najboljeg akcijskog glumca, a Adele za najbolju pjesmu.

Među nagrađenima našli su se i Tarantino s nagradom za najbolji originalni scenarij, 'Ljubav' Michaela Hanekea za najbolji strani film, Anne Hathaway za najbolju žensku sporednu ulogu te Philip Seymour Hoffman za najbolju mušku sporednu ulogu.