12. DIRTY OLD FESTIVAL

Alternativci svih zemalja tulumare na Papuku

15.07.2011 u 11:48

Bionic
Reading

Na Zlatnoj poljani u središtu Parka prirode Papuk jučer je započeo čuveni trodnevni Dirty Old Festival supkulturne, kontrakulturne i druge alternativne glazbe. Nastavak je to projekta-fenomena koji je uz minimalna sredstva uspio da u toj maloj i, kako kažu, pasivnoj sredini blizu Velike, tijekom 12 godina nastupi oko 200 izvođača pred više od 50 tisuća ljudi

Legenda kaže da je DOF utemeljen negdje u poratnim dimovima davnih 90-ih, kroz rođendanska prangijanja u prirodi lokalnih frikova okupljenih oko Igora Banjanina.

Rijetko viđen entuzijazam pionira budućeg labela Dirty Old Empire učinio je da jedan muzikalni tulum izraste u međunarodno poznati festival, i da valjda nema alternativnog benda s ovih meridijana koji nije nastupio kraj legendarnog potoka na Zlatnoj poljani. Legenda kaže i da se financijskim minusima pritisnuti organizatori svake godine zaklinju kako im je to zadnji put da jurišaju na vjetrenjače, ali fenomen traje, a po kulturnom značaju za regiju već bi ga se dalo nazvati alternativnim pandanom Zlatnih žica Slavonije...

DOF je danas mjesto na kojem će stage dobiti i garažni bendovi, i opskurni elektroničari, i ponajbolje mlade snage regionalne scene, kao i alter-rock-punk legende (Zlatnom poljanom protutnjali su ovih godina KUD Idijoti, Let 3, Jura Stublić, Bambi Molesters, Eyesburn, Hladno Pivo...).

Na ovogodišnjem izdanju DOF-a nastupaju izvođači iz Sjeverne Amerike (Dreadnoughts, Koffin Kats), Europske unije (Joke, Talco) i s postjugoslavenskog prostora (Atheist Rap, Debeli Precjednik, Overflow, Revolt DJ*s...). Neki nastupaju i dvije-tri večeri zaredom. Ulaznica za festival vrijedi i kao karta za kamp, a organizatori su tradicionalno uspjeli isfurati i 40-postotno sniženje povratnih željezničkih karata za one koji će se do Velike zaputiti vlakom.