POČINJE GRAMMY GROZNICA

Adele, Kanye West i Foo Fighters odnijeli najviše nominacija

01.12.2011 u 09:13

Bionic
Reading

Noćas je bila uzbudljiva noć za glazbenu industriju – stotine nominiranih u sedamdeset i osam kategorija, u koliko najprestižnija svjetska glazbena nagrada Grammy odaje priznanje najboljim izvođačima i pjesmama godine

Adele je osvojila šest nominacija za nagradu Grammy, uključujući one za najbolji album i pjesmu godine, ali autorica najprodavanijeg albuma godine nije bila glavna zvijezda večeri. I to nije bilo jedino iznenađenje.

Američki rap izvođač Kanye West predvodi ljestvicu nominiranih sa sedam nominacija, uključujući one za pjesmu godine za 'All of the Lights'. No album s kojeg dolazi pjesma 'My Beautiful Dark Twisted Fantasy', premda su ga mnogi kritičari proglašavali albumom godine, nije nominiran u svojoj kategoriji.

Foo Fighters su također u vrhu sa šest nominacija, uključujući album godine.

Ljubimci kritike, američki neofolk sastav Bon Iver osvojio je četiri nominacije, uključujući dvije najvažnije, pjesmu i album godine. Ali iznenađenje večeri bio je američki producent i mag elektroničkih ritmova Skrillex, koji je kandidat za titulu najboljeg novog izvođača godine u još četiri druge kategorije.

Nominacije su oglašene u Nokia Theateru u Los Angelesu. U jednosatnom događaju nastupili su neki protagonisti, uključujući Lady Gagu, Katy Perry, Nicki Minaj i Band Perry, javlja Fox News.

Otočka pop zvijezda Adele nije postigla onoliko koliko se očekivalo nakon što je njezin ovogodišnji album '21' postao svojevrsni fenomen i nakon što se samo u prvom tjednu prodao u nevjerojatnih 200.000 primjeraka i 16 je tjedana bio na vrhu top lista. No čak dvije pjesme s albuma – balada 'Someone Like You' i veliki hit prošlog ljeta 'Rolling in the Deep' - u igri su u nekoliko kategorija.

Među nominiranima također su balada Bon Ivera 'Holocene', Marsova balada 'Grenade', Mumford & Sons 'The Cave' i Ketty Perry s himničnom 'Firework'. Lady Gaga je zastupljena u kategoriji pjesme godine s 'You and I', ali osvojila je nominaciju i za album godine. U toj kategoriji slijedi sraz velikih imena – tu su još Rihanna, Foo Fighters, Bruno Mars i spominjana Adele.


Premda su bili smatrani favoritima, na popisu se nisu našli američki 85-godišnji veteran Tony Bennett s albumom 'Duets II', kao ni suradnja koju su ostvarili američki rap izvođači Jay-Z i Kanye West na albumu 'Watch The Throne'.

Boljem se mogla nadati country ljepotica Taylor Swift koja je prije dvije godine odnijela pobjedu u kategoriji najboljeg albuma, a mnogi su smatrali da je njezin aktualni album 'Speak Now', prodan u gotovo četiri milijuna primjeraka, sigurno u krugu favorita. Međutim, uz ukupno tri nominacije, Taylor Swift morat će se zadovoljiti nominacijom za najbolji country album.

Pedeset i četvrta dodjela najprestižnije nagrade glazbene industrije održat će se 12. veljače u Los Angelesu. Bit će to prvi put otkako je uprava nagrade odlučila smanjiti broj kategorija sa 109 na 78. Jedna od spornijih odluka koju je donijela ta novina je da se muški i ženski pop pjevači natječu zajedno i više nema odvojenih kategorija. Tu su muškarci izvukli deblji kraj jer se Bruno Mars našao među četiri dame – Lady Gage, Adele, Pink i Ketty Perry.