Dogma

'3'

09.07.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Obožavatelji ove sjajne pulske grupe ostat će malo zatečeni novim zvukom Dogme na njihovu odličnom trećem albumu, jednom od rijetkih domaćih albuma koji su pod utjecajem aktualnih glazbenih trendova, s naglaskom na plesne ritmove

Dogma postoji nešto više od deset godina i iza sebe ima dva albuma ('Dogma' 1998. i 'Makro' 2000) te nekolicinu hitova kojima su se uspjeli nametnuti domaćoj publici, ali sve to vrijeme bez neke prepoznatljivosti kojom bi se mogli olako opisati. Možda zbog toga, možda zbog nekih sasvim drugim razloga, a možda zbog neskrivena utjecaja aktualnih glazbenih trendova na čelu s grupom LCD Soundsystem, Dogma je, čini se, pronašla svoje mjesto, sjajno se prikačivši na vlak plesnih ritmova koji su u posljednjih par godina osvojili svijet.

Nema tu stare funk škole, ni housea, niti techno utjecaja, već retro disco zvuk s minimalističkim plesnim ritmovima, najviše nalik prethodno spomenutu bendu, kao i grupi Air koju su nesumnjivo slušali i upijali posljednjih nekoliko godina. I dok se mnogi domaći izvođači pozivaju na neke rock mastodonte ili aktualne globalne rock zvijezde, Dogma je otkrila odškrinuta vrata sjajne plesne glazbe koja ne udara na prvu, ali vam ne dozvoljava da mirujete i koja vam se uvlači pod kožu, a da to niste ni primijetili.

Koketirajući s jazzom i down tempom, pulski su rokeri, predvođeni odličnim frontmanom Sandrom Pettenerom, pronašli formulu za zvuk i ritmove koji im sjajno pristaju i koje su upili na najbolji mogući način, ponudivši na albumu '3' 14 pjesama, od kojih će barem polovica u sljedećih godinu dana zaživjeti na top listama kao singlovi na koje će se mnogi zakačiti. O novom je albumu Sandro izjavio da su 'snimili plesni rock album pun doživljaja' i na neki je način doista točno opisao što se nalazi na njihovu novom albumu, jer gotovo svaka pjesma ima neku svoju priču, atmosferu i groove, što je prava rijetkost kod domaćih bendova.

Usudite se, kupite i poslušajte - sigurno se nećete razočarati. Uostalom, htjela ili ne, Dogma će svojim novim pjesma sigurno obilježiti drugu polovicu 2009. godine.

Ocjena: 9/10

Izdavač: Menart