Borghesia

'20th Century – Selected Works'

30.12.2009 u 09:54

Bionic
Reading

Objavljivanje dvostrukog albuma s recentnim radovima slovenskih electro body music prvaka jedna je od važnijih rekapitulacija nečijeg rada u cijeloj regiji, jer Borghesia je ostavila velik trag i u Europi, ali i u SAD-u

Borghesia je uz Laibach skoro pa najbolji slovenski glazbeni izvozni proizvod. Točnije, bila je 80-ih godina. Pojavila se davne 1982. godine kao produkt skupine alternativaca okupljenih oko legendarnog kluba K4 i FV Založbe. Okosnicu grupe činili su Puljanin Aldo Ivančić koji je zajedno s Darijem Seravalom programirao glazbu, dok su se za vrlo važan segment njihovog rada - video - brinuli Zamira Alajbegović, Goran Devide i Neven Korda.

Koliko su u svoje vrijeme bili progresivni, odlično govori podatak da su nakon prva dva izdanja objavljena za FV Založbu ('Ljubav je hladnija od smrti' 1985. i 'Their Laws, Our Lives' 1986.) treći album objavili za tada prestižnu europsku etiketu PIAS (Play It Again Sam) te zakoračili na europsku electronic body music scenu zajedno s izvođačima poput D.A.F.-a, Front 242 i Cabaret Voltairea.

Iza sebe su ostavili 14 studijskih albuma, sudjelovanje na pet kompilacija i četiri videorada koja su na neki način udarila temelj videoartu 80-ih. Glazba Borghesije je prije svega plesna, ali istovremeno i vrlo mračna, nabijena zaraznim ritmovima i, skoro u svakoj pjesmi, nekim turobnim zvukovima i šumovima, dok su nastupi grupe u to vrijeme bili jedni od atraktivnijih te pionirski multimedijalni koncerti s prvim videoartom kao pratećom scenografijom.

Nakon raspada grupe, sredinom 90-ih, Aldo Ivančić nastavio se baviti glazbom kroz razne predstave i filmove te projekte poput BAST-a, s kojima je objavio nekoliko albuma, ali i kroz producentski rad, s obzirom da je iza njega preko 70 albuma koje je producirao. Dario Seraval napravio je podulju pauzu da bi se vratio kao autor glazbe za kazališnu predstavu avangardnog slovenskog kazališnog redatelja Dragana Živadinova.

Album '20th Century – Selected Works' sastoji se od dva diska: 'There is rebellion in the wind' sa 16 pjesama i 'When the revolution comes' s još 18 pjesama. I dok prvi disk donosi njihove najveće hitove, drugi se sastoji od instrumentala i poneke minijature, toliko glazbeno moćnih da i danas na momente djeluju progresivno i skladateljski nadmoćno.

Ova je kompilacija bez sumnje jedno od najznačajnijih izdanja u kontekstu povijesti elektronske glazbe na ovim prostorima i obavezna audio biblija za svakog ozbiljnog poštovatelja elektronske glazbe nikle u ovom podneblju.

Ocjena: 9/10
Izdavač: FV Založba